Foto: JESSICA GOW
Debattinlägg

”Feminister ska kunna nätdejta i fred”

Dejting ·

”Det är vanligt med kommentarer om våldtäkt, att bli kallad 'bitch' och att män fortsätter att komma med sexuella förslag trots att de fått ett klart nej”, skriver Maria Niemi.

Om debattören

Maria Niemi
VD, curator för utställningen #Nätromans

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Nätdejtande feministkvinnor får sina inkorgar fyllda med trakasserier. Det här måste få ett slut.

Letandet efter kärlek och passion ska inte behöva vara kantat med rädsla. Feminister ska kunna nätdejta i fred.

Att nätdejta ger en fantastiska möjligheter till såväl tillfälliga flirtar som långvariga förhållanden.

Nästan vart fjärde förhållande i Sverige inleds på en nätdejtingsajt, visar en Sifo-undersökning från 2010. Dessutom har par som träffats online både lyckligare och längre äktenskap, visar forskning från universitetet i Chicago.

Men att vara feminist och bege sig ut i nätdejtingvärlden är inte alltid lätt. Inte nog med att feminister ofta har rätt höga grundkrav på sina potentiella ligg och partners – dessutom riskerar de att bli trakasserade för sina förhoppningar om en jämställd värld och jämställda relationer.

Feministkvinnor får förstås också de vanliga obehagliga meddelanden från plumpa män, som de allra flesta kvinnor översköljs med.

Instagramkontot @feminist_tinder har uppmärksammat feministhatet på dejtingappen Tinder. Där publiceras kontinuerligt mäns reaktioner på personer som skrivit ut på sina Tinder-konton att de är feminister.

Det är vanligt med kommentarer om våldtäkt, att bli kallad ”bitch” och att män fortsätter att komma med sexuella förslag trots att de fått ett klart nej.

Det här är inte på något sätt okej, och det är förståeligt att feminister drar sig för att nätdejta. Men det finns ljus i mörkret. Det finns sajter, appar och Facebook-grupper för den som är dejtande feminist.

Till och med rent tekniska lösningar där bara kvinnor får ta första kontakten. Men helt skyddad från puckon är feminister förstås inte ändå.

Därför kommer här några råd, för att sålla agnarna från vetet.

För det första, lyssna inte på vad personen säger – se vad den gör. Det är lätt att smickra och behaga någon annan, men det som kräver verkligt intresse är agerande.

Att svara snabbt, ta trevliga initiativ och behandla någon respektfullt är vad som betyder något.

Det är också viktigt att vara tydlig med vad du vill och vem du är. Skriv ut att du är feminist. Och vill du till exempel ha barn, var öppen med det.

Du kommer skrämma bort några, men det är bara bra. De som blir kvar är de som bryr sig om samma saker som du.

Och våga bryta dina mönster. Dras du alltid till en och samma typ? Våga gå ut med någon som är helt annorlunda. Det kanske är precis en sådan person du behöver i ditt liv i längden.

Ett tips är också att vara öppen inför vad det kan bli. Ditt nätdejtande kanske inte resulterar i kärlek, men du kan lika gärna få en god vän, en bra jobbkontakt eller kanske en danspartner.

Men kom ihåg att vara försiktig. Tänk på dig själv i första hand. Lämna inte ut personliga uppgifter. Du vet trots allt inte vem det är du har flirtat med – det kan vara någon helt annan än du tänkt dig.

Träffas därför bland andra människor första gången. Och gå därifrån om det inte känns bra.

Och sist men inte minst; gör det för att ha kul. Så länge det känns kul är det rätt. Om du blir less, eller rentav känner dig apatisk av nätdejtande, ge dig då en välförtjänt paus.

Det kan vara tufft att vara den som tar tydlig ställning samtidigt som du söker efter kärlek och passion.

Men att nätdejta kan också vara helt fantastiskt. Du kan träffa likasinnade och människor som ger dig energi, värme och omtanke.

Och flera av dina livs kärlekar kan finnas surfande där ute.

Så du som är feminist – våga ge dig ut i nätdejtandet. Trakasserier är aldrig okej och råkar du ut för det så ska du behandla det på precis samma sätt som du gör utanför nätet.

Nätdejtandet har dessutom en klar fördel; där finns det blockera-funktioner du enkelt kan klicka på när det blir jobbigt.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.