Isabella Lövin och Maud Olofsson
Foto: TT
Debattinlägg

”Miljöpartiet måste förnya sig”

Almedalen ·

”Ett första steg skulle kunna vara att bejaka hållbar utveckling och då den fulla definitionen som innefattar både ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet”, skriver Maud Olofsson.

Om debattören

Maud Olofsson
Fd partiledare (C) och egenföretagare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Är Miljöpartiet beredda att ompröva en miljöpolitik som bromsar hållbar utveckling? Det kommer jag att lyssna efter när Miljöpartiets nya språkrör Isabella Lövin intar Almedalens scen ikväll.

För att Miljöpartiet ska kunna vara relevanta för väljarna i nästa val krävs en omprövning och förnyelse av miljöpolitiken och dess innehåll.

Därför blir det intressant om Miljöpartiet och Isabella Lövin orkar göra upp med de krafter som står för en omodern syn på miljö, hållbarhet och samhällsutveckling.

Sverige som land har sedan 70-talet genomfört i det närmaste en miljörevolution. På område efter område har vi sänkt koldioxidutsläpp, minskat skadliga partiklar, energieffektiviserat och ställt om vårt energisystem.

Både svenskarna i allmänhet och våra företag vill göra miljönytta.

Tänk bara på uppvärmningen av våra hus och fastigheter. Då, för 30 år sedan, var vi helt beroende av olja. Idag kan vi med gott samvete berätta för andra länder om hur vi skapade ett klimatneutralt uppvärmningssystem.Denna utveckling har inte skett av en slump.

Svenska företag bestämde sig tidigt för att vara med och definera hållbar utveckling, tillsammans med politiken och forskningen.

Det har gjort oss till ett föregångsland med många duktiga företag som idag kan exportera och sälja produkter och tjänster världen över. Och inte bara miljön har blivit bättre. Vi har också skapat fler jobb och ökat vårt välstånd.

Sverige har blivit ett rikare och renare land samtidigt. Detta kanske trots den miljöpolitik som Miljöpartiet länge har representerat, som präglats av en övertro att miljöproblemen ska lösas med förbud, skattehöjningar och nya regleringar.

Den höjda skatten på solenergi och motståndet mot vindkraft är två aktuella exempel där lösningarna leder fel.

Enligt en studie som Teknikkonsultföretaget Ramböll gjort för Svenskt Näringsliv tar det mellan två till sex år för svenska företag att få miljötillstånd för investeringar, med en genomsnittstid på fyra år.

Det är många viktiga miljöinvesteringar som inte blir av när byråkratin krossar även de ivrigaste företagsledarna.

Istället för miljönytta på hemmaplan tvingas företagen att investera i andra länder, vilket allt för ofta leder till att både Sveriges ekonomi och miljön blir förlorare.

Men det är inte för sent. Miljöpartiet kan kanske ompröva och förnya sig.

Ett första steg skulle kunna vara att bejaka hållbar utveckling och då den fulla definitionen som innefattar både ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.

Allt fler inser att det är entreprenörerna som skapar den nya tekniken som kommer att rädda miljön och ge framtidens jobb. Det om något vore ett spännande budskap från Lövin ikväll.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.