Foto: Khalid Mohammed/AP
Debattinlägg

”Löfven, kriminalisera inte vår medmänsklighet”

Mellanöstern ·

”Med Stefan Löfvens logik skulle alla danskar och norrmän som sträckte ut handen till de drabbade eller anslöt sig för att stå emot Hitlers barbari få fängelsestraff”, skriver Jabar Amin.

Om debattören

Jabar Amin
Riksdagsledamot (MP)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Sedan några månader tillbaka har terroristmilisen IS (Islamiska Staten) försatt stora delar av nordvästra Irak och delar av södra Kurdistan i skräck och i en våldspiral utan like.

I dessa områden lever sedan tusentals år tillbaka många minoriteter såsom kristna/assyrier/syrianer och yezidier. Nu utsätter terroristmilisen IS alla dessa minoriteter för fasor. Ett stort antal människor från dessa minoriteter har nu mördats av IS-terroristerna.

Dessa minoriteters kvinnor våldtas och säljs sedan på en marknad. De kristna, assyrier/syrianer, yezidier och de andra minoriteterna har nu fördrivs från sina hem.

Det som dessa minoriteter utsätts för nu har sällan skådats i området. Det är rena barbariet, och inget mindre än brott mot mänskligheten.

FN, som borde ha varit mer aktivt för att skydda minoriteterna, är alldeles för passiv när det gäller konkreta åtgärder för att stoppa IS härjningar. Inte heller mediciner eller andra förnödenheter har FN skickat till de utsatta i tillräcklig omfattning.

För att hjälpa de utsatta minoriteterna har många frivilliga tjejer och killar nu åkt från bland annat Sverige till södra Kurdistan. En del tar med sig mediciner, medan andra tar med sig kläder och mat.

Det finns till och med de som åker ner för att ansluta sig till de kurdiska försvarsstyrkorna (Pesh-Marga) med livet som insats just för att stoppa slakten på minoriteterna.

Att hjälpa de utsatta i denna svåra stund är i allra högsta grad en humanitär insats som är värd eloge.

Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven antydde i går kväll i SVT:s partiledarutfrågning att han vill att dessa människors humanitära insats ska kriminaliseras.

Att försöka förbjuda medmänsklighet borde vara förbjudet. Hur kan man exempelvis kriminalisera det arbete som många av våra läkare, som nu frivilligt åkt ner, gör genom att ta med sig mediciner till de drabbade minoriteterna i södra Kurdistan?

Hur kan man förbjuda människor från att bege sig dit för att rädda livet på sina systrar och bröder från terroristernas belägring?

Med Löfvens logik skulle alla danskar och norrmän som sträckte ut handen till de drabbade eller anslöt sig för att stå emot Hitlers barbari få fängelsestraff.

Ni märker här hur oförnuftigt Löfvens förslag är. Det är sorgligt att en statsministerkandidat kan föreslå något så korkat.

Att förbjuda deltagande i träningsläger för krig som förs av terrorgrupper är helt rimligt; och till och med nödvändigt. Att däremot gå vidare till att även förbjuda folk att åka ner för att bistå med humanitära insatser, och förbjuda människor som åker ner med livet som insats för att försvara minoriteter mot terrorgruppers angrepp är helt annat.

Miljöpartiet är ett pacifistiskt parti som inte tror på våld som medel, och är övertygade om att våldsanvändning alltid riskerar ännu mer våld.

Men det innebär inte att man inte ska kunna försvara sig eller inte kunna förstå varför människor i vissa tider och under förtryck väljer att göra motstånd i syfte att försvara sig.

Och de människor som består med humanitär hjälp till utsatta grupper gör en behjärtansvärt insats. Stefan Löfven bör nu be alla humanister som nu har åkt ner till södra Kurdistan för att hjälpa sina fördrivna systrar och bröder om ursäkt.

I avvaktan på detta och som protest mot Löfvens kortslutning samt för att hjälpa mina yezidiska och kristna systrar och bröder, döttrar och sönder, fäder och mödrar kommer jag att åka till södra Kurdistan.

Dels för att på nära håll träffa folk från de utsatta minoriteterna, dels för att visa med stöd för de, och dels för att följa utvecklingen i övrigt på plats.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.