Foto: TT
Debattinlägg

”Medierna förstärker amningshysterin”

Amning ·

”För varje larmstudie som poppar upp i media med jämna mellanrum finns det också välgjorda vetenskapliga studier som visar att det inte går att se några skillnader på ammade och flaskmatade barn i ett land som Sverige”, skriver Andrea Nord.

Om debattören

Andrea Nord
Ordförande Föreningen Flaskmatning i Sverige

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Nu har bland annat SVT än en gång gjort en stor nyhet av en nypublicerad amningsstudie, denna gång om amning och IQ. Studien drar slutsatsen att långvarig amning kan kopplas till högre intelligens, fler utbildningsår och till och med högre lön i vuxen ålder.

Vilken förälder skulle inte vilja ge sitt barn dessa fördelar? Man lämnas med det oroande intrycket att det är väldigt mycket som står på spel och hela ens barns framtid beror på om barnet ammas eller ej.

Men kan det verkligen finnas en dryck som gör en människa smartare, mer benägen till högskolestudier och ger bättre lön i framtiden? Om det handlade om något annat än bröstmjölk – skulle man inte säga att det lät lite för bra för att vara sant?

Jo, det är för bra för att vara sant.

Vid en närmare granskning visar det sig att studien inte har tagit hänsyn till föräldrarnas IQ, vilket är den mest avgörande faktorn för barnets IQ. Andra välgjorda studier som har mätt och justerat för moderns IQ har inte funnit någon effekt av amning.

Detta är mycket besvärande för studiens resultat och det känns högst tveksamt om man överhuvudtaget kan dra dessa stora slutsatsar om att ammade barn skulle få högre IQ, och därmed längre studier och högre lön.

Men ändå blir studien publicerad och får stor spridning i svensk media. Jag undrar vad syftet är med att lyfta fram just denna missvisande studie? Det görs vetenskapliga studier hela tiden, och endast en mycket liten bråkdel kommer till allmänhetens kännedom.

Har svenska kvinnor missat på något sätt att amning är bra? Eller behöver vi ännu ett budskap om att man ”borde amma”, eftersom så mycket står på spel? Är inte det amningspropaganda?

Jag tycker det är bedrövligt att SVT och andra svenska medier väljer att lyfta fram denna amningsstudie och därmed förstärka den amningshysteri som redan finns i landet.

Vården använder sig av just sådana studier för att rättfärdiga sitt kränkande beteende gentemot kvinnor som inte ammar, och beslutsfattare för att rättfärdiga Sveriges hårda amningspolitik.

Är inte det dags att SVT slutar gå deras ärenden? Kan ni inte istället slå ett slag för alla kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp?
Slutligen tycker jag som universitetslektorn Renée Flacking: föräldrar som inte ammar inte behöver känna någon ångest över denna studie.

För varje larmstudie som poppar upp i media med jämna mellanrum finns det också välgjorda vetenskapliga studier som visar att det inte går att se några skillnader på ammade och flaskmatade barn i ett land som Sverige.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.