Näringsminister Mikael Damberg (S). Foto: Henrik Montgomery/TT
Debattinlägg

”Moderaternas högerflört – en plågsam väg mot undergången”

Opinion ·

”Moderaternas planlösa irrande högerut liknar allt mer en Golgatavandring. Vad Sverige behöver är mer politiskt samarbete för fler jobb mellan seriösa partier. Och sådana samtal kommer ni aldrig kunna hålla med Sverigedemokraterna”, skriver näringsminister Mikael Damberg (S).

Om debattören

Mikael Damberg
Näringsminister (S)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det är en otrygg tid att vara moderat just nu. När man idag samlas till Sverigemöte i Karlstad är läget mörkt. Krisen som kännetecknar partiet förknippas framförallt med Anna Kinberg Batras person och valet att samarbeta med SD.

Ledningens fokus på det politiska spelet har gjort att man irrat planlöst mellan olika positioner och snabbt framtagna förslag. Men det är hög tid att också syna moderaternas brist på genomarbetad politik för fler jobb.

Det har nu gått några månader sedan Kinberg Batra meddelade att man öppnat för samarbete med Sverigedemokraterna. Ett parti hon själv säger är rasistiskt och som regelbundet orsakar såväl skandalrubriker och brottsrubriceringar.

Mindre uppmärksammat är att SD dessutom vill stänga ute svenska företag från exportmarknaden och lämna EU-samarbetet. Det vore ett direkt hot mot ett exportberoende land där en miljon går till jobbet tack vare utrikeshandeln.

Vi är många som istället anser att blocköverskridande samarbete vore en klokare väg framåt. Vad väljarna tycker om moderaternas samarbete med Sverigedemokraterna har gått att utläsa i opinionsundersökningarna.

I veckan visade DN/Ipsos mätning att moderaterna fortsätter minska och nu är mindre än SD. Samtidigt riktades de första avgångskraven mot Kinberg Batra.

LÄS MER: M fortsätter tappa

Men i skenet av denna debatt har moderaterna sluppit undan en grundläggande diskussion om hur jobben och ekonomin i Sverige ska utvecklas. Det har makats många utspel och krisrubriker i det moderata partihögkvarteret, men desto mindre jobbpolitik.

För att finna en bild av deras politiska inriktning behöver man borra lite djupare i moderaternas budgetmotion. Det är nedslående läsning. Vad som träder fram är en investeringsbroms som skulle slå hårt mot svenska jobb och företag. När svenska företag får allt svårare att rekrytera.

När städer växer och bristen på bostäder hindrar folk att flytta. När infrastrukturen inte fungerar för vare sig pendlare eller godstransporter. Då måste investeringar prioriteras före skattesänkningar.

Regeringen anser att med kloka investeringar följer fler jobb och fler personer i arbete.

Redan i år satsar vi 6 miljarder årligen i det största bostadspaketet på 20 år, vi ökar på med över 50 000 utbildningsplatser, vi satsar 10 permanenta välfärdsmiljarder till kommunerna och nästan 2 miljarder på ny och bättre infrastruktur.

Genom fler personer som arbetar och strama tyglar för statsfinanserna har vi vänt den moderatledda regeringens underskott i de offentliga finanserna, som 2014 var det största sen 90-talskrisen.

Förra året var överskottet 40 miljarder, eller nästan 1 procent av BNP. Detta skapar möjlighet att satsa på fler poliser, soldater och bättre pensioner.

Vad moderaterna erbjuder är en investeringsbroms som skulle drabba Sverige hårt. Bara i år skulle det innebära 4 miljarder mindre till kommunsektorn, en halv miljard mindre till infrastruktur och det skulle bli 6 miljarder mindre till bostäder.

Därför måste jag fråga Anna Kinberg Batra – hur ska tillväxten bli högre och jobben fler när ni bromsar nödvändiga investeringar och samarbetar med ett parti som vill sluta Sverige mot omvärlden?

Jag vet att moderaterna inte vill diskutera resultatet av deras åtta år vid makten. Arbetslösheten ökade, framförallt bland unga och utrikes födda. Det blev fler utanförskapsområden och för få poliser som utbildades.

Sverige stod med ett underfinansierat försvar och en järnväg med eftersatt underhåll. Det ledde till valförlust 2014. Trots detta har moderaterna inte omprövat sin politik

Moderaternas planlösa irrande högerut liknar allt mer en Golgatavandring. Vad Sverige behöver är mer politiskt samarbete för fler jobb mellan seriösa partier.

Och sådana samtal kommer ni aldrig kunna hålla med Sverigedemokraterna.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.