Foto: Malin Hoelstad och Janerik Henriksson/TT
Debattinlägg

”MP har gott om idéer som ingen borde stjäla”

Företagande ·

”Miljöpartiets politik hotar att sätta käppar i hjulen för företagen, miljön och svensk ekonomi – där deras skattebördor slår mot småföretag och landsbygden”, skriver Annie Lööf.

Om debattören

Annie Lööf
Partiledare och näringsminister (C)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det är roligt att läsa att Miljöpartiet välkomnar våra idéer för att underlätta för unga att starta och driva företag. Detta är frågor som Centerpartiet har drivit under längre tid än Miljöpartiet har existerat.

Jag ser inget problem i att partier har samsyn i frågor, tvärtom är det bra för Sverige att flera partier enas om goda idéer. Centerpartiet har ända sedan starten i början på 1900-talet haft många idéer om den fria företagsamheten såväl som om det ekologiska kretsloppet.

När det gäller Miljöpartiets politik finns det tvärtom gott om idéer som ingen borde stjäla. Här är en lista på Miljöpartiets förslag som skulle drabba Sverige mycket hårt:

  • Flygförbud söder om Sundsvall
  • Nolltillväxt som vision för framtiden
  • Förbud mot friskolor och förskolor genom vinstförbud
  • 6-timmars arbetsdag
  • Friår
  • Lastbilsskatt
  • Flygskatt enbart i Sverige

På Miljöpartiets kongress fattades nyligen beslut om att partiet ska verka för ett ekonomiskt system som inte bygger på tillväxt. Om idén blev verklighet skulle det få stora konsekvenser. För miljön, för välfärden och jobben.

Samtidigt gör förslaget Miljöpartiets övriga politik mer logisk.

Miljöpartiets politik hotar att sätta käppar i hjulen för företagen, miljön och svensk ekonomi där deras skattebördor slår med precision mot småföretag och landsbygden.

När man, som Miljöpartiet vill, höjer koldioxidskatten så att en liter bensin blir 70 öre dyrare och inför extraskatter på landsbygden som inget annat land har, innebär det att man slår ut den landsbygd som förser oss med förnybara, rena, drivmedel, öppna marker och sund mat.

Kanske är det ett led i arbetet mot nolltillväxt?

Sedan 2006 har, tvärtemot vad Miljöpartiet felaktigt hävdar, nyföretagandet fördubblats. Det är en ökningstakt som inget annat innovationsdrivet land kan matcha.

Även kvinnors företagande har ökat mer än i andra jämförelsebara länder. Detta konstaterades senast förra veckan i en ny global rapport om entreprenörskap där Sverige ligger i topp.

Centerpartiet tänker se till att det blir enklare och mer lönsamt att driva företag. Det är grunden för att fler människor ska ha ett jobb att gå till – och det i sin tur innebär mer skattepengar till skolan, vården och omsorgen.

Så bygger vi ett långsiktigt hållbart Sverige.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.