Debattinlägg

När Gardells sexism drabbar Danny har det gått för långt

GUBBIG SEXISM ·

Joakim Lamotte om Gardell och Levengoods sexskämt under Melodifestivalen:

GUBBIG SEXISM Oavsett vilken läggning Danny Saucedo har är han antagligen inte intresserad av att bli påsatt av två äldre män. När Jonas Gardell och Mark Levengood tävlar i att sexskämta om Melodifestivalens programledare på Twitter blir det alltså inte roligt – utan bara gubbsjukt. Medieälsklingarna Gardell och Levengood är så vana vid att strykas medhårs att de tror att de kan göra vad som helst, skriver Joakim Lamotte.

Jag har de senaste lördagarna roat mig med att följa Twitter under melodifestivalsändningarna. Det har även två av landets största twittrare gjort: Mark Levengood och Jonas Gardell.

Jonas och Mark – två nationalklenoder i 50-årsåldern. Vecka efter vecka har de tävlat i vem som kan dra flest sexskämt om programledaren Danny Saucedo.

I helgen skrev Jonas Gardell: ”Danny raring. Med en kropp som din ska du inte behöva kunna läsa överhuvudtaget” Mark Levengood meddelade å sin sida: ”Kanske lite suddigt – Men uppriktigt sagt, som fotograf bryr jag mig inte när jag tar Danny bakifrån!”

Harmlöst kan tyckas, men föreställ er att… hmm… Peter Dalle varje vecka skulle antyda att han ville sätta på Gina Dirawi så att det skrek om det. Då vet jag en och annan proffstyckare som skulle rasa ute i stugorna.

Trots att ni, Jonas och Mark, är några av våra mest erfarna komiker har ni missat något väsentligt. Därför ska jag lära er en viktig sak om komik: Judar får skämta om judar. Invandrare får skämta om invandrare. Handikappade får skämta om handikappade. Tjockisar får dra tjockisskämt. Bögar får skämta om bögar. Och så vidare.

Alltså: ni får, er sexuella läggning till trots, tyvärr inte dra dåliga skämt om allt och alla.
Danny är, mig veterligen, inte bög. Han ligger med Molly Sandén (som han enligt rapporterna stulit från Eric Saade). Även om han är gay, så är han med stor sannolikhet inte intresserad av att bli påsatt av två gamla gubbar, även om de rönt vissa komikerframgångar.

Så, snälla Jonas och Mark. Även om ni båda tänker på Danny när ni ligger med varandra, får ni gärna hålla det för er själva. Det blir inte roligt. Det blir bara gubbsjukt.

När jag påpekade just detta på min blogg i helgen, väckte det otroligt mycket känslor. Folk har mailat mig och säger att Jonas Gardells sexism är något som de har tänkt på länge, men inte vågat säga.

Det är så det funkar med herrar som Levengood och Gardell. De har en bakgrund och förankring inom svensk medieelit som gör att de ses som ”untouchable”.

De är två elitister som tillåts verka i en bubbla med ja-sägare utan tillstymmelse till kritik. De är så vana vid att strykas medhårs att detta kommer som en chock för dem. När någon blir för folkkär och hyllad så åker lätt skygglapparna på och man tror sig kunna göra vad som helst uppifrån sina höga hästar. I Jonas Gardells fall har det gått väldigt långt.

Det är också därför han kan uttala sig så här på Twitter (21 jan 2012) om den då avgående jämställdhetsministern Nyamko Sabuni utan att det får några konsekvenser överhuvudtaget:

”Nyamko Sabuni – svart, kvinna, muslim. Så nära ett mänskligt kinderegg någon kan komma!”

Sedan i lördags har Mark Levengood blockerat mig på Twitter. Jonas Gardell fortsätter däremot skriva oberört skojfriska sexuella anspelningar om Yohio och Ulrik Munther – och det måste man ju i framåtskridandets namn ge honom: Han gör verkligen sitt bästa för att fylla begreppet ”gubbslem” med en mindre heteronormativ innebörd.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.