Mona Sahlin kommer att ha samordnaruppdraget i två år. Foto: TT
Debattinlägg

”Nej till Mona Sahlins spionorganisation”

Våldsbejakande extremism ·

”Tusentals lärare, fritidsledare, socialarbetare och religiösa företrädare ska göras till medhjälpare åt säkerhetspolis och polis för att leta upp och kartlägga barn och ungdomar som riskerar att söka sig till ”våldsbejakande extremism”, skriver Robert Mathiasson (K)

Om debattören

Robert Mathiasson
Ordförande Kommunistiska Partiet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Nyligen utnämndes Mona Sahlin till nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Skapandet av en samordnare mot våldsbejakande extremism har inget med värnandet om demokrati att göra. Tvärtom. Som nationell samordnare ska Mona Sahlin basa för en organisation som gör tusentals lärare, fritidsledare, socialarbetare och religiösa företrädare till medhjälpare åt säkerhetspolis och polis för att leta upp och kartlägga barn och ungdomar som riskerar att söka sig till ”våldsbejakande extremism”.

När potentiella statsfiender väl spårats upp ska dessa inkallas till samtal med myndigheterna, så att statens representanter ska få dessa vettvillingar att byta åsikt.

Gummibegreppet våldsbejakande extremism är problematiskt och direkt felaktigt. Det är en liberal fruktsallad som blandar äpplen och päron. Nazister, jihadister och vänsterextremister kan inte dras över en kam.

Att bekämpa rasism eller att utöva rasism är inte samma sak. Inte heller går det att jämställa att bekämpa sexism med att slåss för reaktionärt kvinnoförtryck i islamistisk, kristen eller konservativ utstyrsel. Låt mig för tydlighetens skull påpeka att vi kommunister är motståndare till den autonoma vänsterns individuella terror.

Attacker mot enskilda, oavsett om det gäller nazister, är förkastligt – moraliskt, juridiskt och inte minst politiskt. Sådan verksamhet suddar ut gränsen mellan politisk verksamhet och den rena gangsterismen.

Men det finns redan lagar mot våldsbrott, oavsett om dessa har politiska motiv eller inte. Sådan brottslighet kommer inte att stävjas genom införandet av en liberal åsiktspolis som gör statliga spioner av de vuxna som, med förtroende som grund, arbetar med unga i skolor och på fritidsgårdar.

Avslutningsvis så är inrättandet av en samordnare mot våldsbejakande extremism ett slag i luften om man vill angripa de verkligt farliga bruna krafterna på högerflanken som växer i Sverige och Europa. Dessa har sedan länge infogat sig i den liberala kålsuparteorin om extremister.

Jimmie Åkesson hans syskonpartier runt om i Europa missar aldrig ett tillfälle att framhäva sig själva som de största motståndarna till såväl nazism, kommunism som islamism.

Kommunistiska Partiet säger som enda parti i Sverige nej till skapandet av denna nya organisation för åsiktsspionage.

Oavsett vad Sverigedemokraterna tycker om Mona Sahlin så lär de uppskatta inrättandet av en åsiktspolis mot ”extremism”, det ligger helt i linje med deras programmatiska krav på att människor i Sverige ska vara lojala med den svenska makten.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.