Sven-Erik Bucht
Till höger, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Foto: Karl Enn Henricsson/TT
Debattinlägg

”Nu får det vara slut på fina ord, Sven-Erik Bucht!”

Opinion ·

”Ingen landsbygdsbo har nytta av en 250-sidig utredning. Det är när Regeringen levererar kommitténs förslag som det blir skillnad för landsbygden”, skriver Håkan Svenneling, landsbygdspolitisk talesperson (V).

Om debattören

Håkan Svenneling
Landsbygdspolitisk talesperson (V)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det är dags för landsbygdsminister Sven-Erik Bucht att leverera konkret landsbygdspolitik. Alla dessa strategier, program och betänkanden måste innehålla annat än bara fina ord. Det är dags att visa konkreta resultat för landsbygden.

Och vi hoppas det sker i dag när den parlamentariska landsbygdskommittén, som tillsattes på initiativ av Vänsterpartiet, presenterar förslaget på en sammanhållen landsbygdspolitik.

Målet är att skapa ett Sverige där klyftorna mellan människor minskar. Ett Sverige där vi håller ihop.

Skillnaden mellan stad och land ökar i Sverige. För en fortsatt levande landsbygd måste vi skapa likvärdiga grundläggande förutsättningar för utveckling oavsett var vi bor och verkar.

Vänsterpartiets strategi bygger på ett tydligt ansvar för staten att se till att grundläggande samhällsservice finns i hela landet. Landsbygdens olika förutsättningar måste beaktas och invånarna måste ges möjligheten att utveckla sina specifika bygder så att de kan påverka lokala och regionala utvecklingsfrågor.

Det är här parlamentariska landsbygdskommittén kommer in; det är politikens uppgift är att skapa dessa förutsättningar för att landsbygden ska kunna utvecklas och leva vidare.

Landsbygdskommittén presenterar många bra förslag som om de genomförs av regeringen kan göra skillnad för människor på landsbygden.

Det är både generella satsningar på landsbygden men också förslag på riktade satsningar mot inlandet i Sverige där utmaningarna är extra stora.

  1. Max 45 minuter tills polisen kommer vid prio 1-larm

    Man ska kunna veta att polisen kommer även när man bor på landsbygden. I Norge finns detta system idag.
     
  2. Omlokalisera 10 000 statliga jobb från Stockholm

    6 av 10 huvudkontor för statliga huvudkontor ligger i Stockholm. Regeringen har än så länge gjort för lite när man flyttat en myndighet till Kalmar respektive Karlstad och startat jämställdhetsmyndigheten i Göteborg.
     
  3. Avräkning av studielån 

    Landsbygdskommittén har kollat på den norska modellen. Man skulle kunna räkna av 10 procent av studielånet årligen i vissa kommuner där kompetensbristen är stor.

Under höstens sändningar av Po Tidholms program Resten av Sverige har vi sett både Landsbygdsministern och Statsministern stå svarslösa när det ska ge konkreta exempel på vad de har gjort för landsbygden.

Landsbygdsministern har gång på gång hänvisat till Landsbygdskommitténs slutbetänkande. Så nu är den här!

Men ingen landsbygdsbo har nytta av en 250-sidig utredning. Det är när Regeringen levererar kommitténs förslag som det blir skillnad för landsbygden.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.