Debattinlägg

Nu måste Reinfeldt redovisa om hans parti fått pengar av Carema

PARTISTÖD ·

Morgan Johansson (S):

Det finns omfattande kopplingar mellan Moderaterna och Carema. Moderata politiker har klivit rakt in i Caremas ledarskikt och ledare inom Carema har kunnat kliva över till myndigheter. Samtidigt har 90 miljoner kronor samlats in till moderaternas parti genom privata hemliga donationer. Det är nu hög tid för Reinfeldt att lägga korten bordet. Har moderaterna under Reinfeldts ledning fått finansiellt stöd av personer kopplade till Carema? Det skriver Morgan Johansson (S).

Det minsta man kan begära i en demokrati är att de politiska partierna öppet redovisar hur de finansierar sin verksamhet. Medborgarna har rätt att veta vilka ekonomiska intressen som står bakom ett politiskt parti. Risken är ju att ett parti som fått stora ekonomiska bidrag från privata företag därmed kan pressas i regeringsställning till att gå dessa företag till mötes i olika frågor.

Ungefär 90 miljoner kronor har samlats in till moderaternas parti genom privata hemliga donationer. En del genom den så kallade Rosenbadsfonden.

Vi Socialdemokrater redovisar öppet hur vår verksamhet finansieras, och vi har också krävt lagstiftning om detta. Moderaterna och Sverigedemokraterna har hittills blockerat varje initiativ i frågan.

Det tycks enligt Aftonbladets ledarsida finnas omfattande kopplingar mellan Carema och moderaterna. Förra finansborgarrådet i Stockholm, Kristina Axén Ohlin, tillika före detta vice ordförande i Moderaterna, blev ”etisk” rådgivare hos riskkapitalist- och skandalvårdbolaget Carema efter att hennes politiska gärning var över.

I Stockholm har moderaten Birgitta Holm gått direkt från kommunstyrelsen, som beställer vård, till en chefsbefattning på Carema.

En annan intressant iakttagelse är att regeringen Reinfeldt nyss utnämnde Caremachefen Kent Ehliasson till generaldirektör för SiS (Statens institutionsstyrelse). 

Att det finns så nära kontakter mellan Carema och Moderaterna är i dagsläget knappast någon tillgång för deras parti.

Men denna samlevnad öppnar även upp för allvarligare frågeställningar som har med partiernas finansiering att göra. Det är nu hög tid för Reinfeldt att lägga korten bordet. Har moderaterna under Reinfeldts ledning fått finansiellt stöd av personer kopplade till Carema?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.