Peter Reinebo, Sveriges Olympiska Kommitté. Bilden är ett montage.
Peter Reinebo, Sveriges Olympiska Kommitté. Bilden är ett montage. Foto: TT
Debattinlägg

”OS – bästa medicinen mot främlingsfientlighet”

Opinion ·

”Det handlar i grunden om Sverige tror sig kunna och vilja visa på en ny sorts OS och Paralympics. Vi tror att det kan leda till en tioårig period av samling kring bättre folkhälsa, ökad samhörighet utifrån ett gemensamt projekt i Sverige och ökad framtidstro”, säger Peter Reinebo från Sveriges Olympiska Kommitté.

Om debattören

Peter Reinebo
Verksamhetschef Sveriges Olympiska Kommitté

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

När Martin Ängeby skriver om vinter-OS i Stockholm, skulle hans argumentation enkelt och lite elakt kunna sammanfattas som att Stockholm inte ska söka vinterspelen eftersom det vore att hylla minnet av Hitler, den kinesiska kommunistregimen, Francos Spanien och aktivt uppmana till folkrättsbrott och exploatering av arbetskraft.

Svenskt internationellt Liberalt Center har enligt sin hemsida en ambitiös inriktning och flera namnkunniga personer i sin styrelse. Man skulle kunna vänta en något högre nivå på argumentationen till varför man är motståndare till ett vinter OS och Paralympics än detta totala lågvattenmärke.

En av förutsättningarna till att både den svenska idrottsrörelsen och Stockholm Stad valt att överväga en ansökan stavas ”IOC Agenda 2020”.

Det är ett ambitiöst reformprogram kring ansökningsprocessen och där IOK står för ett väsentligt högre ekonomiskt bidrag än tidigare. Allt detta för att undvika de problem och missförhållanden som tidigare förekommit.

Ledorden är transparens, social-, ekonomisk- och miljömässig hållbarhet och utnyttjande av befintliga anläggningar.

Snöfrågan är tydligt adresserad i både Stockholm Stads utredning och idrottsrörelsens debattartikel nyligen i DN: Budgeten bygger på att all snö tillverkas på konstgjord väg.

Det kan – och skall finnas – olika uppfattningar om vinterspel i Stockholm.

Oron för ekonomin måste tas på största allvar, till exempel kan samhällsekonomiska effekter bli en positiv överraskning men ska inte ingå i kalkylerna.

Det handlar i grunden om Sverige tror sig kunna och vilja visa på en ny sorts OS och Paralympics.

Vi tror att det kan leda till en tioårig period av samling kring bättre folkhälsa, ökad samhörighet utifrån ett gemensamt projekt i Sverige och ökad framtidstro.

Om det kan man tycka olika. Givet den typ av hårresande jämförelser som Martin Ängeby gör, blir det spännande att läsa hans nästa alster om EU eller FN.

I en värld av ökad protektionism, främlingsfientlighet och post-truth behöver vi värna de goda arenorna – och OS och Paralympics är en sådan som vi med stolthet kämpar för skall förläggas till Stockholm.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.