Idol
Foto: Erik Abel / TT
Debattinlägg

”Därför hotar vi Idol med strejk”

Idol ·

”Hur ”livegna” ska unga artister tvingas vara för att vara med i en ”tävling” och ”få betalt” genom medial exponering?”, skriver Per Herrey.

Om debattören

Per Herrey
Förbundsjurist Musikerförbundet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I en aktuell medialt uppmärksammad tvist mellan Musikerförbundet och produktionsbolaget Fremantle så har frågan om rimliga ersättningar vid medverkan för unga artister i TV-produktioner satts på sin spets.

Fremantle menar att bland annat det faktum att man får stor medial exponering rättfärdigar en ersättning om 875 kronor per vecka till deltagarna i IDOL.

Musikerförbundet anser att om man är med och skapar ett innehåll som någon kan tjäna bra pengar på så är man berättigad till skälig ersättning och kräver att bolaget tecknar kollektivavtal med förbundet.

För ersättningen på 875 kronor får Idoldeltagaren inte ta andra jobb vid sidan om utan Fremantles godkännande, (de flesta hinner inte ta andra jobb oavsett eftersom det förutsetts att du är tillgänglig hela veckorna),

  • De ska ställa upp på intervjuer och filmning
  • De ska medverka vid sponsorevenemang
  • De själva måste teckna egna olycksfall- och ansvarsförsäkringar
  • De ska utföra digitala aktiviteter såsom bloggande på TV4s plattformar
  • De ska repetera in nytt/nya nummer själva och med orkester
  • De ska vara med på genrep
  • De ska framföra sina nummer i själva tävlingen
  • De ska medverka vid eftersändning

Dessutom tvingas deltagarna frånsäga sig all upphovsrätt på ett branschfrämmande sätt som bl a innebär att de om de framför egenkomponerad musik tvingas de även ge bort alla rättigheter till musiken.

Därutöver tvingas deltagarna skriva på avtal med skivbolag och management som de inte har någon relation till.

  • Avtalen innebär att deltagaren kan genom olika ensidiga optioner från bolagens sida kan bli uppbundna upp till 10 år på villkor som de inte kan förhandla om.
  • Fremantle vilseleder deltagarna genom att man förespeglar att en oberoende jurist ska företräda dem. I själva verket är det en advokat som bolaget anlitat som förklarar för deltagarna att han anser att villkoren är skäliga och att det inte går att förhandla om villkoren.

Musikerförbundet ställer sig helt enkelt frågande till hur ”livegna” unga artister ska tvingas vara för att vara med i en ”tävling” och ”få betalt” genom medial exponering?

Fakta:

Eftersom Fremantle vägrat att teckna kollektivavtal med förbundet ligger ett varsel om strejk som kan utlösas nästa fredag den 25/11 2016.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.