demonstration mot polskt abortförslag
I måndags genomfördes ett antal demonstrationer mot det polska förslaget på totalförbud mot aborter. Demonstrationerna skedde på flera håll, både i och utanför landet. Här demonstreras det nära EU-högkvarteret i Bryssel. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP
Debattinlägg

”Sverige kan hjälpa polska kvinnor som nekas abort”

Abort ·

”Innan Sverige fick sin nuvarande abortlagstiftning reste svenskar till Polen för att få hjälp med abortvård, där det var lagligt då”, skriver Kristina Ljungros och Ingrid Frisk.

Om debattörerna

Kristina Ljungros
Förbundsordförande RFSU
Ingrid Frisk
sexualpolitiskt sakkunnig RFSU

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Nyligen röstade det polska parlamentet ner förslaget om fri abort och skickade samtidigt vidare ett förslag för ytterligare beredning som i princip innebär ett totalförbud mot abort.

Polen tog därmed ett steg närmare ett förbud mot kvinnors rätt att fatta beslut om sina egna kroppar, en inskränkning som även kan komma att påverka andra närliggande länder.

Det är nu hög tid att Sveriges regering visar sin feministiska utrikespolitik i praktiken och subventionerar abortvård för personer bosatta ibland annat Polen.

Redan i dag har utländska kvinnor laglig rätt till abort i Sverige, men kostnaderna blir ofta för höga för den enskilda, vilket gör att få söker vård i Sverige.

Polen, tillsammans med Malta och Irland, tillhör de länder i Europa som har den strängaste abortlagstiftningen.

Abort är endast tillåtet vid fosterskador, som ett resultat av en våldtäkt eller om den gravidas liv är i fara.

Men det var inte tillräckligt för den katolska kyrkan i Polen. I våras tog kyrkan initiativ till ett medborgarförslag som går ut på att abort inte ens ska vara tillåtet efter en våldtäkt eller vid fosterskador.

Dessutom ska personer som genomgår en abort kunna dömas till fängelsestraff.

Förslaget skickades till parlamentet, men väckte så stort motstånd bland befolkningen, att ett annat medborgarförslag för rätten till fri abort togs fram. Nyligen diskuterades de två förslagen i parlamentet där rätten till fri abort röstades ner och förslaget om förbud togs vidare.

Ett förbud mot abort innebär inte att aborter inte sker. Antingen utförs de illegalt i landet, där kliniker ofta tjänar mycket pengar på ingreppet, eller så sker det i andra närliggande länder. Det är inget unikt för Polen.

Innan Sverige fick sin nuvarande abortlagstiftning reste svenskar till Polen för att få hjälp med abortvård, där det var lagligt då. Så här ser det ut över hela världen.

Varannan abort som utförs är illegal och de som får betala priset är framförallt unga och fattiga kvinnor. Ju mer pengar du har, desto säkrare abort kan du köpa.

Om förslaget i Polen går igenom kommer det framförallt att slå mot de mest utsatta och tvinga ännu fler utomlands.

Det är inte bara abortfrågan som är aktuell i Polen just nu. Regeringen håller på att stoppa tillgången till akut p-piller och vid internationella förhandlingar motsätter sig Polen, tillsammans med Ungern, ungas rätt till sexualupplysning och tillgång till preventivmedel.

Det försvagar EU:s röst vid förhandlingsborden. Det högerpopulistiska styrande partiet Lag och Rättvisa motsätter sig även hbt-personers rättigheter.

I våras reste vi till Warszawa för att delta i protesterna mot lagförslaget mot abort.

Alla politiker, abortaktivister och organisationer vi träffade uttryckte stor tacksamhet för det stöd som strömmande in från andra länder och bad oss föra ett budskap vidare – visa att ni står upp för allas rätt att bestämma över sin egen kropp och berätta för omvärlden hur politiker och religiösa ledare i Polen försöker inskränka kvinnor rätt till sina egna kroppar.

Vi vill att den svenska regeringen tar tillfället att visa feministisk politik i praktiken – subventionera abortvård för de som tvingas resa för att göra en säker abort.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.