Foto: Axel Öberg / SvD / TT
Debattinlägg

”Politiker – dags att ta ansvar för välfärden”

Vinster i välfärden ·

”Vi har lärt oss att när det fungerar dåligt i skolan eller på vårdcentralen ska vi välja nåt annat på marknaden. Om vi istället agerar som medborgare kan vi tillsammans kräva förändringar, så att alla skolor och alla vårdcentraler fungerar bra”, skriver företrädare för Folkkampanj för Gemensam Välfärd.

Om debattörerna

Gunilla Andersson
Folkhögskollärare
Ida Linander
Läkare
Martin Villner
Civilingenjör
Håkan Sundberg
Småföretagare

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Öppet brev till alla politiker som vill representera Sveriges medborgare i kommun, landsting och riksdag.

Vårdföretagarna, Friskolornas riksförbund och Svenskt Näringsliv är mycket aktiva i välfärdsdebatten.

Deras budskap är att privata vinstdrivande företag är en omistlig del av den svenska välfärden. Det är logiskt, eftersom deras uppdrag är att företräda just privata vinstdrivande företag.

Inför valet vill vi som aktiva medborgare därför påminna landets politiker om att ert demokratiska uppdrag är att företräda Sveriges medborgare, och en medborgare har inte samma behov och drivkrafter som ett vinstdrivande företag.

69 procent av landets medborgare vill ha ett stopp för vinst i välfärden. Mer än hälften av sympatisörerna i samtliga riksdagspartier anser att vinstutdelning inte ska tillåtas inom skattefinansierad vård, skola och omsorg, enligt en undersökning från SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

Reaktionen är knappast förvånande. Svensk välfärd har under de senaste åren kommit att genomsyras av ekonomism och marknadstänkande.

Det gäller såväl offentlig som privat driven välfärd.

I slutändan är det vi medborgare och de anställda inom välfärden som får ta smällen, som får leva med oron och otryggheten som spridit sig som en farsot i vad som brukade kallas välfärdslandet Sverige.

Många frågor gnager i oss: Kommer jag att få föda mitt barn på BB – eller finns det inte plats för mig?

Kommer mina barns skola att gå i konkurs?

När jag blir gammal och skruttig, är jag då bara en obekväm kostnad utan människovärde?

Sjuksköterskor, lärare och lokalvårdare drivs av en vilja att göra ett bra jobb. Att betyda något för någon annan. Därför gör de sitt yttersta för att sjuka och elever inte ska fara illa, trots nedskärningar, trots vinstintresse.

Men i stället för att inse att det är just nedskärningarna och vinstintresset som är problemet som borde åtgärdas, ökar kontrollen av och pressen på de anställda.

Medborgarna vill ha valfrihet, men det är inte synonymt med en önskan att välja vinstdrivande välfärdsaktörer.

Reklamen har blivit vår tids konsumentupplysning där företagen lovar guld och gröna skogar, men ”glömmer” att informera om vinstintresset. Många känner sig lurade.

Efter flera års privatiseringar, avregleringar, skattesänkningar och New Public Management är det dags att konstatera att den nyliberala eran nått vägs ände, att det behövs en ny inriktning.

Marknaden tar inte samhällsansvar. Det är de folkvalda politikernas uppgift.

Det är ni som fattar beslut om i vilken riktning samhällsutvecklingen ska gå. Potentialen till välfärdens vitalisering finns hos välfärdens bärare och utförare – personalen.

Så, varför inte begrava vinstintresset och i stället stimulera de anställdas arbetsglädje och engagemang genom att demokratisera arbetsplatserna?

Vi medborgare behöver ompröva den identitet som marknadsanpassningen påtvingat oss.

Under lång tid har vi lärt oss att tänka och agera som kunder och konsumenter och på vägen tappat bort rollen som medborgare och medmänniska.

Vi har lärt oss att när det fungerar dåligt i skolan eller på vårdcentralen ska vi välja nåt annat på marknaden. Om vi istället börjar tänka och agera som medborgare kan vi tillsammans kräva förändringar, så att alla skolor och alla vårdcentraler fungerar bra. Inte bara för dem som till slut lyckas välja rätt.

Kära politiker, ni kanske undrar vad ni ska säga till de välfärdsföretag som nu hävdar att de ”tvingas” slå igen sin verksamhet om ett vinststopp införs.

Ni kan lugnt informera dem om att ingen tvingar dem att stänga skolor eller vårdcentraler, bara att de ska sluta dela ut vinster till sina ägare. Väljer de vinsten, finns det andra som kan driva välfärden.

Värre än så är det inte.

Inför valet uppmanar vi väljarna att kryssa de kandidater som vill sätta stopp för vinst i välfärden.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.