Debattinlägg

Putins kränkningar kräver en bojkott av OS

RYSSLAND ·

Olga Lännevall om vinter-OS i Ryssland:

Idag börjar den olympiska elden sin fyra månader långa färd från Moskva till OS-byn Sotji. Detta samtidigt som Ryssland fortsätter att kränka mänskliga rättigheter – Pussy Riots vittnesmål från fängelset är bara det senaste exemplet. Vi måste protestera mot ett allt hårdare Ryssland: bojkotta OS, och låt oss visa Putin vad vi tycker om hans politik, skriver människorättsaktivisten Olga Lännevall. 

”Jag vet att i ett Ryssland som styrs av Putin, kommer jag aldrig bli villkorligt frigiven”       – Nadezjda Tolokonnikova, 26 juli 2013

Hur ska man beskriva Putins Ryssland? Som tvåa i världen vad gäller antalet miljardärer, som ett land där 13 procent av befolkningen har en inkomst som ligger under existensminimum, eller som ett land som propagerar intolerans, men straffar dem som ”vanhelgar” kyrkan och oljeindustrin.

Officiellt handlar det inte om pengar. De flesta statligt kontrollerade tv-kanaler och tidningar hävdar att makthavarna bara skyddar medborgarna och landets absoluta suveränitet genom att trakassera människorättsorganisationer och ”utländska agenter”. Skyddet går i princip ut på att ta friheten från de som kritiserar ”det förfungerande” systemet.

Ett annat faktum är att de olympiska spelen i Sotji närmar sig. I samma takt som Ryssland fortsätter att tänja på de mänskliga rättigheterna.

I eftermiddag börjar OS-elden sin vandring från Moskva till Sotji. Det betyder startskottet för en rad underhållande och extremt dyra evenemang. Hela kalaset har än så länge kostat det ryska folket 50 miljarder dollar. Flera unika naturområden med sällsynta växter och häckningsområden för flyttfåglar har också drabbats och det finns allvarliga risker för lokala klimatförändringar.

Frågorna hopar sig. Vilka utländska artister kommer att våga ställa upp och vara med på öppningsceremonin i Sotji? Kommer fler svenska idrottare än Emma Green Tregaro måla naglarna i regnbågens färger? Och hur kommer den fortsatta debatten att se ut efter rapporterna om det som drabbar Pussy Riot och Greenpeace – för att inte tala om alla de nya ryska lagar som förbjuder protester, prat om homosexualitet och utländska föräldrars rätt att adoptera ryska barn?

Pussy Riots Nadezjda Tolokonnikova mordhotades nyligen av fängelseadministratören i den koloni där hon avtjänar sitt straff. Nu vittnar hon om Gulag-liknande villkor i fånglägret och kallar det slavarbete. Kvinnorna i fängelset sägs jobba upp till 17 timmar varje dag, utan ledigt på helgen och de får vare sig gå på toaletten under arbetets gång eller duscha regelbundet. Tolikonnikova anklagar också fängelseadministrationen för maktmissbruk och förtryck.

I sitt mycket uppmärksammade öppna brev från den 23 september uppger hon att fångar förnedras och misshandlas av andra fångar. Allting styrs ytterst av fängelseledningen i utbyte mot privilegier.

En av medlemmarna av president Putins råd för mänskliga rättigheter, Ilja Sjablinski, bekräftade häromdagen Tolikonnikovas uppgifter efter att ha besökt straffkolonin. Sjablinski vittnade bland annat om hur skräckslagna kvinnor inte vågade svara på människorättsförsvararens frågor. Andra kvinnor, som tidigare har avtjänat straff i fängelseläger i Mordvinien, så som Tolokonnikova gör nu, berättar också om misshandel och slavliknande löner på under 100 kronor per månad.

Den frigivna Pussy Riot-medlemmen Katja Samutsevitj och tusentals andra uppmanar nu andra länder att bojkotta OS 2014. Idag, samma dag som OS-elden börjar färdas från Moskva, har protestgrupperna också kallat till en dag av internationellt solidaritet med Nadezjda Tolokonnikova.

För trycket i Ryssland hårdnar. Ryska myndigheter har till exempel bestämt sig för att utfärda ett totalt demonstrationsförbud under OS, förbjuda ”allmänna samlingar” och begränsa rörelsefriheten för alla de som kommer att befinna sig i Sotji under spelen.

Hur omvärlden svarar på detta krav på bojkott återstår att se. Klart är att en fullständig bojkott av spelen skulle drabba Putins Ryssland mycket hårt, och inte minst slå mot nationens stolthet.

Det man också frågar sig är om Internationella olympiska kommittén verkligen är redo att spela på samma planhalva som Kreml. Gör de det så blir det på de mänskliga rättigheternas och den ryska proteströrelsens bekostnad.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.