Debattinlägg

Rädda våra barn från kaoset på dagis

BARNOMSORG ·

Föräldrar i Solna i ett öppet brev till kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M):

Vi föräldrar i Solna är mycket oroade över vad kommunens besparingar på barnomsorgen har resulterat i. Förskolemiljön har redan blivit märkbart mer stressig, och personalen är redan överbelastad. Vi är oroliga för våra barns säkerhet och många av barnen säger att de inte längre vill gå till dagis. Pehr Granfalk (M) måste se till att stärka resurserna, skriver föräldrar i ett öppet brev.

Pehr Granfalk, eftersom du har avböjt att träffa oss, trots att vi företräder 25 av Solnas förskolor och därmed en betydande intressegrupp i kommunen, så väljer vi att framföra vår kritik denna väg.

På vår förfrågan om möte hänvisar du oss till Arion Chryssafis (ordförande i Solna Barn- och utbildningsnämnd), som inte har inflytande över Solnas totala budget och de medel som tilldelas just Barn- och utbildningsnämnden eller den budgetplanering inför 2014 som nu pågår – alltså fel person att rikta denna kritik till. Vi vill även påpeka att tidigare brev till Solna stads kommunstyrelse från föräldraråd vid fler enskilda förskolor under 2011 och 2012 varken har besvarats eller diarieförts, och därför inte är en möjlig kommunikationsväg.

Vi – föräldrarådsrepresentanter för 25 av Solnas förskolor – skriver till dig som ansvarig politiker för Solna stads beslut om verksamhetsplan och budget för förskolan 2013. Det är med bestörtning som vi ser konsekvenserna av Solna stads beslut om minskad personaltäthet och större barngrupper i förskolan, och hur detta har raserat våra barns trygga miljö.

Husvikarierna har avvecklats vilket innebär att olika och främmande vuxna som barnen inte känner och som inte kan deras rutiner ska stå för deras omsorg när vikarie används. Men i många fall finns det inga pengar för vikarier när ordinarie personal är sjuk eller ledig – de får klara sig utan. Personalen sliter för att räcka till, att ha alla barn under uppsikt samtidigt som de måste gå ifrån för att duka eller bädda inför vila, hämta mat från köket och byta blöjor. De pedagogiska aktiviteterna, som är en grundpelare i vardagsrutinen, ställs in och ändras. Med främmande människor och slumpmässiga rutiner är det svårt för barnen att känna trygghet.

Ert beslut att ”frigöra fem miljoner kronor genom att anpassa personalvolymerna och kostnaderna i förskola till genomsnittet i Stockholms län” (2013 verksamhetsplan) har visat sig ge allvarliga konsekvenser för våra barns vardag. Detta beror framför allt på den minskade personalvolymen i förskoleverksamheten som beslutet resulterar i.

Pinsamt nog visar dock SCB:s statistik för år 2012 att vi tidigare inte har haft en större personalvolym i Solna än i Stockholm, i snitt 5,5 barn/personal i Solna jämfört med 5,2 (snitt) – 5,5 (viktat) barn/personal i Stockholm och 5,3 barn/personal i övriga landet. När kostnadstrycket för 2013 dessutom ökar utan att ni kompenserar för detta, vilket i praktiken betyder att nedskärningen snarare hamnar på cirka 13 miljoner kronor (2.8 procent av budget), blir läget för förskolan akut!

Vi föräldrar är mycket oroade över vad dessa besparingar har resulterat i. Förskolemiljön har redan blivit märkbart mer stressig, och personalen är redan överbelastad. Högskoleutbildade pedagoger ersätts dessutom rutinmässigt med barnskötare för att spara pengar. Detta resulterar i personalbrist och nedskärning i pedagogiska aktiviteter. Många av våra barn säger själva att det blivit stökigt på dagis och att de inte längre vill gå dit.

Kvalitén i förskolan har därför dalat det senaste året. Vi vill understryka att personalen gör allt i sin makt för att ta hand om våra barn, men de nedskärningar som nya budgeten innebär har gått över gränsen för vad som är möjligt ens med vår fantastiska förskolepersonal. Vi är därför oroliga för våra barns säkerhet!

I dagsläget kan Solna stad inte sägas uppnå målet för förskolan som formuleras i verksamhetsplanen för 2013 (Barn- och utbildningsnämnden), nämligen ”att barnen ska känna sig trygga” – det är istället kaos som råder.

Som invånare och skattebetalare i Solna Stad så skulle vi gärna vilja fortsätta vara stolta över stadens framåtanda på områden som företagande och nybyggnation, men när våra barn får betala priset för detta så skäms vi snarare över att vara Solnabor!

Vi föräldrar är dock övertygade om att Solna kan utvecklas till en föregångskommun för förskolan, detta kräver dock att kommunledningen förändrar den nuvarande målsättningen att sänka Solna till samma låga standard som övriga länet och i stället väljer att satsa på våra barn. Nätverket för föräldraråd i Solna går i spetsen för det föräldraruppror som sprider sig över landet och visar att denna satsning är nödvändig. Du får här chansen att göra Solna till ett föregångsexempel. För att stärka förskolan behöver Du, Pehr Granfalk, därför se till att stärka resurserna som tilldelas förskolan och drastiskt utöka budgeten för år 2014. Detta skulle kunna ge förskolan en acceptabel kvalitetsnivå, och återskapa en trygghet genom att barngrupper med rätt storlek upprätthålls (maximalt 5 barn/pedagog rekommenderas av Skolverket), och att rätt andel högskoleutbildad personal (minst 50 procent) dessutom upprätthålls. Självklart måste dessutom vikarier sättas in vid sjukfrånvaro och ledigheter bland ordinarie personal.

Om Solna stad strävar efter att vara en framtidskommun så måste vi invånare – inklusive våra barn – ges en dräglig livskvalitet. Annars flyttar vi! Förskolebarnen utgör dessutom Solnas framtida skolelever och skattebetalare, de förtjänar därför en säker och lärorik förskola där de ges förutsättningar för att också kunna bli duktiga skolelever och ansvarsfulla samhällsmedborgare. Vi föräldrar är nu bedrövade att se våra barn berövas förutsättningar för detta, och nu kan vi inte längre passivt se på medan denna rättighet nedmonteras.

Pehr Granfalk, du måste ta ditt ansvar och ge Solnas barn den chans de förtjänar!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.