Foto: TT
Debattinlägg

”Undvik terrorlagstiftning som rasprofilerar muslimer”

Terrorhotet ·

”Den politik som efter 2001 skulle göra världen en säkrare plats har de facto fått en motsats effekt. Vi har inte råd med att begå samma misstag igen”, skriver Rashid Musa.

Om debattören

Rashid Musa
Ordförande Sveriges Unga Muslimer

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

För ungefär en vecka sedan utsattes Paris av ett terrorattentat för andra gången i år.

Som en reaktion har ledarna från den fria världen lovat krafttag mot terrorismen genom bland annat mer övervakning, hårdare lagstiftning och fler militära operationer i främst Syrien.

Tonläget har varit högt och mediernas livesändningar har bidragit till mer spekulationer och mindre nyheter.

Laurent Wauquiez, tredjenamn i högerpartiet Les Republicains, har föreslagit att de 4 000 som bor i Frankrike och som terroristflaggats av polis bör placeras i speciella antiterroristceller även om de aldrig dömts i domstol.

Det räcker bara att de misstänkta ligger i riskzonen. Hur vet man vem som ligger i riskzonen?

Ett av radikaliseringstecknen i Frankrike är när man slutar att äta baguetter, enligt den franska säkerhetspolisen.

Premiärminister Manuel Valls säger bestämt: ”Vi kommer att förfölja den här fienden, i Frankrike och Europa, vi kommer att svara på samma sätt som den här attacken”. Partikollegan och presidenten Hollande sade att ett ”hänsynslöst krig kommer att inledas.”

Som om det skulle finnas barmhärtiga krig.

I Sverige bestämde Säkerhetspolischefen Anders Thornberg att höja hotnivån när det gäller terrorism riktad mot Sverige.

Detta efter att man hade fått in ett konkret tips om en irakisk krigsutbildad man som planerade att begå ett terrordåd i Stockholm.

SÄPO vände sig till allmänheten för tips om var den misstänkte kunde tänka sig finnas trots att hans Facebooksida var en öppen dagbok sedan 2013.

Och trots att han finns med i Migrationsverkets register över de som har sökt uppehållstillstånd

När SÄPO hade utfärdat sitt rikslarm var jakten mot den misstänkte terroristen igång. Medierna trummade på i vanlig ordning och det extraordinära gripandet med tungt beväpnade poliser gick trots allt lugnt till.

Den ”våldsbejakande islamistiska jihadisten” visade sig vara Moder Mothanna Magid, en 22-årig asylsökande man från Mosul och som idag bor i Boliden. En person som gillar att spela pingis, ta en bärs i bastun, gå på diskotek och hänga på dejtingsajter.

Löfven välkomnade gripandet och hyllade SÄPO:s insats som imponerande.

Göteborgs-Posten slog upp stort med rubriken ”Ladies and gentlemen – We got him!” som anspelar på vad George W Bush sade när de amerikanska styrkorna grep Saddam Hussein under Irakkriget.

Expressen var först med att gått ut med namn och bild och hade på förhand kallat Magid för ”terroristen” i väntan på en rättslig prövning.

Medierna har fungerat som en megafon åt SÄPO. De hade på förhand kallat Magid för ”terroristen” utan att han hade fått en rättslig prövning i domstol.

Det var chefsåklagaren Agnetha Hilding Qvarnström som hade begärt Magid häktad.

Hennes trovärdighet är sedan tidigare ifrågasatt av flera insatta debattörer. Flertalet av de personer som chefsåklagare Qvarnström har begärt häktade släpps fria.

Även Magid är nu släppt och det återstår fortfarande att se hur den påkostade terrorjakten kommer att sluta. Kanske får Qvarnström rätt denna gång men mycket talar emot henne.

Det är aldrig konstruktivt att diskutera repressiva åtgärder direkt efter ett terrorattentat, eftersom det finns en risk att man urholkar mänskliga rättigheter och tillämpar en signalpolitik som bygger på spekulationer.

2001 besvarades Al-Qaida med två militära invasioner som har kostat hundratusentals afghanska och irakiska liv, vaga terrorlagstiftningar som har rasprofilerat muslimer istället för att förhindra terrordåd och ett samhällsklimat som ger näring till den antimuslimska miljön och som har resulterat till högerextremismens frammarsch i Europeiska parlament.

Den politik som skulle göra världen en säkrare plats har de facto fått en motsats effekt.

Vi har inte råd med att begå samma misstag igen.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.