Tusentals demonstrerade mot TTIP och CETA i Bryssel i september 2016
Tusentals demonstrerade mot TTIP och CETA i Bryssel i september 2016. Foto: Eric Vidal
Debattinlägg

”Regeringen borde lyssna på handelsavtalens motståndare”

Handelsavtal ·

”Socialdemokratin sticker ut som den udda fågeln som söker stöd för sin politik hos borgerliga regeringar runt om i Europa.”, skriver Håkan Svenneling (V).

Om debattören

Håkan Svenneling
Landsbygdspolitisk talesperson (V)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det är ofta de informella mötena som bestämmer i EU. Idag torsdag har handelsministrarna möte i Bratislava.

I ett skakigt EU ska man försöka få igenom handelsavtalet CETA med Kanada och få styrfart TTIP-förhandlingarna med USA.

Men motståndet är stort och växer i Europa. Vissa regeringar har börjat lyssna och i framförallt Tyskland, Frankrike, Nederländerna och Österrike har även regeringsföreträdare höjt rösten mot såväl TTIP-avtalet som CETA-avtalets innehåll.

Framförallt har de partibeteckningen Socialdemokrat.

Den svenska regeringen med socialdemokrater och miljöpartister har dock ställt sig i den andra ringhörnan. Istället ägnar man kraft åt att hävda att allt är bra och solen skiner, samtidigt som man skickar brev till EU-kommissionen om att man vill ha TTIP.

Man kan dock konstatera att det bara är en minoritet av EU:s medlemsstater som ställt sig bakom brevet. Det gör att den svenska socialdemokratin sticker ut som den udda fågeln som söker stöd för sin politik hos borgerliga regeringar runt om i Europa.

De österrikiska socialdemokraterna (SPÖ) har haft en intern omröstning som avslutades i tisdags där över 14 000 medlemmar deltagit om man ska ställa sig bakom CETA-avtalet eller inte.

Hela 92 % av medlemmarna anser inte man ska säga ja till avtalet så länge det innehåller tvistlösningsmekanismen ICS (tidigare ISDS). ICS innebär att storföretag kan stämma stater som Österrike och Sverige om man är missnöjd lagar och regler som staterna satt upp.

I klartext kan företag, med hänvisning till ISDS/ICS, kräva kompensation av stater för utebliven vinst. I 1/3 av fall vinner de, 1/3 förlikas man och 1/3 vinner staterna. Men alla stämningar kostar staterna mycket pengar i advokatkostnader.

Med CETA och TTIP får storföretagen också möjlighet att påverka lagstiftningen före den är beslutat genom ett regulativt samarbete.

Det finns redan idag i USA genom organet OIRA i vilket storbolag effektivt kunna stoppa ny lagstiftning till skydd för miljö och för människors arbetsmiljö.

Men även på den amerikanska sidan blir engagemanget för TTIP allt lägre. President Barack Obama har fått söka stöd hos Republikanerna, istället för hos sitt parti Demokraterna för att få stöd för sin handelspolitik.

Men både presidentkandidaterna Hillary och Trump har uttalat sig negativt om den förda handelspolitiken. Det gör att förhandlingarna kan komma att gå betydligt kärvare 2017 oavsett utgången i presidentvalet i november.

Vänsterpartiet anser att handelsavtalen är ett fundamentalt hot mot demokratin. Vänsterpartiet är varken motståndare till handel eller förespråkare för handelshinder.

Vi vill ha en rättvis handelspolitik som inte innebär försämringar för medborgarna i de länder som omfattas. En handelspolitik som sätter människor och miljö främst och som fokuserar på ökade samhällsvinster – inte bara på vinster för storföretag.

Människor är inte arga på handel. Men man upplever att systemet är riggat för storföretagen och de rika. Oavsett om det handlar om att betala skatt eller följa lagstiftning hittar de rika och storföretagen alltid vägar till att smita undan eller överklaga.

Den svenska regeringen borde lyssna på sina socialdemokratiska kollegor i Europa och instämma i Frankrikes handelsministers förslag om att avbryta TTIP-förhandlingarna vid sammanträdet i Bratislava.

Regeringen borde också inta en försiktigare linje om CETA-avtalet och inte förespråka provisorisk tillämpning innan alla nationella parlament har tagit ställning till handelsavtalet.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.