Foto: Drago Prvulovic / TT
Debattinlägg

”Regeringen blundar åt spritsmugglingen”

Alkoholpolitik ·

”Den organiserade handeln med illegal alkohol är omfattande och bör betraktas som ett samhällsproblem. Men regeringen väljer istället att blunda för problemet” skriver Tommy Waidelich, Kent Härstedt och Teres Lindberg.

Om debattörerna

Tommy Waidelich
Riksdagsledamot (S), EU-nämnden
Teres Lindberg
Riksdagsledamot (S), Skatteutskottet
Kent Härstedt 
Riksdagsledamot (S), f d alkoholinförselutredare

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Alliansregeringen har aviserat en höjning av alkoholskatterna till årsskiftet. Det är ett hastigt uppkommet förslag som både ökar Tullverkets arbetsbörda och ger större problem med den illegala införseln av alkohol.

Den organiserade handeln med illegal alkohol är omfattande och bör betraktas som ett samhällsproblem. Men regeringen väljer istället att blunda för problemet och fortsätter därmed att undergräva den svenska alkoholpolitikens ställning.

Måhända är det den moderatstyrda regeringens dolda agenda.

Mediernas rapporteringar om spritsmuggling är idag ett vanligt förekommande ämne som inte längre begränsar sig till södra Sverige eller till Östersjökustens inkörsportar.

De senaste dagarna har media kunnat rapportera om spritbussar i Göteborg och tidigare under året har till exempel Polisen i Östergötland, i samarbete med Tull- och Åklagarmyndigheten, genomfört framgångrika punktinsatser mot de så kallade spritbussarna.

Ett antal kommersiella bussbolag från hela landet har som affärsidé att föra in billig sprit från utlandet och sälja vidare till oseriösa krogägare, privatpersoner och ungdomar. I det aktuella fallet gav fem tillslag mot tre olika bolag drygt 20 ton beslagtagen alkohol.

Den reguljära smuggeltrafiken genererar mångmiljonbelopp till de kriminella nätverken och deras verksamheter.

Samtidigt kan vi konstatera att kraven på Tullverket ökar, inte enbart till följd av regeringens ogenomtänkta skatteförslag. Det pågående förändringsarbetet med e-tull och en ny tullkodex inom EU kräver stora resurser.

Den prioriterade brottsbekämpande verksamheten med gränsskyddskontroller är personalintensiv samtidigt som bemanningen har minskat i flera år och fortsätter att reduceras. Under flera nätter sommaren 2013 fanns inte en enda tullinspektör i tjänst i Skåne. Under de kommande två åren beräknas också personalstyrkan att minska med cirka 200 anställda.

När Generaltulldirektör Mattsson i slutet av förra året i Svenska Dagbladet varnade för att personalminskningen kommer att påverka kärnverksamhetens beslag skickades en signal till regeringen om allvaret i situationen. Sedan dess har regeringen höjt skatten på alkohol och tobak och föreslår dessutom ytterligare höjningar till nästa år.

Vad har den borgerliga regeringen för lösning på problemet? Annat än att belasta Tullen med fler bördor och förstärka incitamentet till ökad illegal handel med alkohol? Var finns den konsekvensanalys bakom förslaget om att höja punktskatterna utan att det leder till ökad kriminalitet?

Redan idag är den oregistrerade alkoholkonsumtionen avsevärt högre i Sverige än genomsnittet i EU. Mer än varannan flaska sprit som konsumeras har en annan källa än Systembolaget.

Under snart åtta år har svaret från regeringen och Anders Borg varit att konsekvent vifta bort alla initiativ från riksdagen, där en majoritet har krävt en utredning om alkoholsmugglingen. Inte minst med hänsyn till alkoholpolitikens trovärdighet.

Här måste man ställa sig frågan varför? Är det för att vi inte har några problem med vodkabilar och spritbussar? Anser regeringen istället att samhället har kontroll och att smugglingen minskar? Eller är det så att den inte vill ha några verkningsfulla reformer på området?

Möjligen är det just denna strategi som den moderatledda regeringen senaste förslag vilar på: att fortsätta försvaga alkoholmonopolets ställning gentemot EU genom att inte ta den illegala handeln med alkohol på allvar. På sikt blir det nämligen ohållbart att fortsätta hävda att vi har en kontrollerad alkoholpolitik då man blundar för den svarta alkoholmarknaden.

Detta är ingenting annat än en ansvarslös hållning från alliansregeringens sida. Det är nu hög tid för att tillsätta en generalutredning kring den illegala handeln med alkohol.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.