Foto: Fredrik Sandberg / TT
Debattinlägg

”Regeringens politik drabbar de unga”

Budgeten ·

”Igår presenterade regeringen en budget som höjer skatter på företagande. Det försvagar företagandet, minskar svensk konkurrenskraft och tillväxt. Besöksnäringen, it- företag, kommuner, försvaret med flera som idag har unga anställda kommer att få kraftigt ökade arbetsgivarkostnader”, skriver Catharina Elmsäter-Svärd.

Om debattören

Catharina Elmsäter-Svärd
Näringspolitisk talesperson (M)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Jobb skapas av företag som startar, växer och anställer. Det skapar också grunden för fler jobb i offentlig sektor. Därför gjorde alliansregeringen det mer lönsamt att driva företag och minskade krångel för företagare och entreprenörer. Det finns idag 200 000 fler företag än 2006.

Igår presenterade regeringen en budget som istället höjer skatter på företagande. Det försvagar företagandet, minskar svensk konkurrenskraft och tillväxt.

Jobben blir fler när fler människor vill arbeta, när fler företag startar och växer och när arbetsgivare vågar anställa. Drivkrafter för jobb och goda villkor för företagande kan aldrig ersättas av arbetsmarknadspolitik, platser och program. Omvänt nog är det traineejobb istället för riktiga jobb den nya regeringen satsar på.

Vårt mål är att alla som vill och kan arbeta ska ha ett jobb att gå till. Att ha ett arbete och en inkomst ger människor makt över sina liv, liksom en känsla av gemenskap och av att vara behövd.

När vi är många som jobbar hjälps vi åt att skapa mer resurser till det som är gemensamt. Regeringen väljer att göra det dyrare att anställa unga och äldre, göra det mindre lönsamt att arbeta genom höjda skatter på jobb. Över en miljon löntagare får nu höjd skatt.

Vår politik har varit framgångsrik. Jämfört med 2006 har mer än 340 000 fler personer ett jobb att gå till. Utanförskapet har minskat. Andelen ungdomar som varken jobbar eller studerar, liksom antalet sjukskrivna och förtidspensionerade har minskat. Sysselsättningen bland utrikes födda och bland kvinnor har ökat. Vi har idag högst sysselsättningsgrad och högst arbetskraftsdeltagande i hela EU. Utmaningarna är dock alltjämt stora

Det är genom öppenhet och handel vi bygger vårt välstånd. Samtidigt utmanas företag och jobb i Sverige. För att kunna konkurrera på den globala marknaden behöver villkoren för företagsamhet och entreprenörskap förbättras.

Sverige rankas högt i internationella jämförelser när det gäller företagsklimatet, men vi kan fortfarande bli bättre. Dagens budgetpresentation gav tyvärr inte de besked som behövdes.

Elintensiva företag som behöver framförhållning och långsiktighet när det gäller såväl kostnader som funktion får nu leva i ovisshet om vad den nya regeringen sätter för spelregler på energimarknaden.

Företag beroende av transporter, eller de som utför dem, på väg vet att deras kostnader kommer öka rejält, men oklart hur och när. Bromma flygplats kan bortförhandlas som en lokal fråga, fast den i högsta grad är en riksangelägenhet.

Besöksnäringen, it- företag, kommuner, försvaret med flera som idag har unga anställda kommer få kraftigt ökade arbetsgivarkostnader. Viktiga frågor för de företag som ska välja att utveckla eller avveckla, satsa i Sverige eller någon annanstans. Det är angeläget att skapa långsiktiga förutsättningar svenskt näringsliv. Regeringen väljer istället att skjuta svaren på framtiden.

Jobben är Sveriges viktigaste framtidsfråga. Det var ett återkommande tema i årets valrörelse. För oss är det fortsatt viktigt. Det är inget som ska förhandlas bort.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.