Foto: Charlie Riedel / AP
Debattinlägg

”Rensa bort allt som skapar stress”

Stress ·

”Man ska inte stiga upp tidigt på morgonen genom att stjäla en timmes sömn, vilket Magnusson tycks tro. Man ska göra en liten omorganisation av sin dag, på ett sätt som bland annat gör att man, lugn och tillfreds med sin dag, kan gå och lägga sig en timma tidigare ” skriver Dorotea Pettersson.

Om debattören

Dorotea Pettersson
Tidscoach

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Utan att ens ha läst min bok ”5AM är ingen tidpunkt. Det är en livsstil” – med några korta intervjuer och ett par lösryckta formuleringar som enda underlag – går skribenten Lisa Magnusson till hårt angrepp mot mig på SVT Opinion.

Det jag sysslar med, påstår hon, är människofientligt. Tyvärr har hon fått alltihop om bakfoten, och kanske varit alltför stressad för att ta reda på lite mer.

Magnusson skriver: ”Sex av tio svenskar sover för lite, och var tionde måste ta sömntabletter, visade en Sifo-undersökning för ett tag sedan. Jag skulle tro att det sista alla dessa utvakade personer behöver är att gå upp ännu tidigare bara för att ”väldigt många kända personer” gör så.”

Alldeles riktigt. Alltför många sover alltför lite. Stress och stressrelaterade sjukdomar är en farsot som tycks drabba allt fler. Och det är just det som jag som tidscoach hjälper folk att komma ifrån.

Man ska inte stiga upp tidigt på morgonen genom att stjäla en timmes sömn, vilket Magnusson tycks tro. Man ska göra en liten omorganisation av sin dag, på ett sätt som bland annat gör att man, lugn och tillfreds med sin dag, kan gå och lägga sig en timma tidigare. Men inte bara det.

Den tidiga morgontimmen, då man är ensam, ostörd och – om timmen används på rätt sätt  – är mycket mer kreativ och produktiv än den kvällstimme den ersätter, ska man använda för att i lugn och ro ladda upp.

Magnusson tycker att människor borde strukturera tillvaron bättre. Jag talar om HUR man med enkla metoder kan göra det.

Och då inte bara när det gäller morgonen – där klockslaget ”fem” inte är heligt, det får ju bland annat bero på vilka arbetstider man har – utan också när det gäller att organisera sina dagar i stort och därmed också sitt liv.

Med analys och kartläggning kan man då också rensa bort onödiga aktiviteter som bara skapar stress.

Sen tycker jag att det är lite slappt att göra sig lustig över det som väl de flesta förstår med lite eftertanke: Livet består ju egentligen bara av tid.

Så en viktig faktor – bland andra – som avgör hur lyckliga eller framgångsrika vi människor blir är naturligtvis hur väl vi lyckas använda vår tid, denna enda tillgång som är lika för oss alla. Då är det väl självklart, att en ritual som gör att man får en bra start varje dag, är viktig.

Det får man inte om man inte utformar den med lite eftertanke.

Ett bättre underlag för att uttala sig om mina metoder har de som själva prövat.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.