skolidrott
Foto: TT
Debattinlägg

”Regeringen sa nej till mer idrott i skolan”

Idrott ·

”Frågan som Björn Eriksson på Riksidrottsförbundet bör ställa är: Varför röstade Gustav Fridolin och regeringen nej till mer idrott i skolan?” skriver Moderaternas Camilla Waltersson Grönvall och Saila Quicklund.

Om debattörerna

Camilla Waltersson Grönvall
Utbildningspolitisk talesperson (M)
Saila Quicklund
Idrottspolitisk talesperson (M)

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Alliansen, med Moderaterna i spetsen, välkomnar att fler i skolans omgivning engagerar sig för mer idrott och hälsa i skolan.

Problemet är, vilket Björn Eriksson missar, att vi har en Socialdemokratiskt ledd regering som aktivt motarbetar fler idrottstimmar i skolan.

Att de två regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, i riksdagen röstade nej till förslaget om att utöka antalet idrottstimmar visar att vi har en regering som inte är beredda att investera i våra barn och ungas välmående och kunskapsförbättring.

Moderaterna vill ha en modern kunskapsskola och vi är övertygade om att idrott och rörlighet i skolan är en bra väg att gå. Forskningsresultat visar på motionens positiva betydelse för barns resultat i skolan.

Detta visar erfarenheter från Bunkefloprojektet som Björn Eriksson lyfter fram i sin debattartikel. Där uppnådde 96 procent av eleverna i gruppen med mer motion behörighet i gymnasieskolan, jämfört mot 86 procent i gruppen som fick mindre motion.

Precis som Björn Eriksson och Riksidrottsförbundet påpekar ligger Sverige, i en internationell jämförelse, illa till när det kommer till antalet idrottstimmar i skolan.

Frankrike, som har 108 timmar idrott per skolår i grundskolan, toppar listan. I andra änden ligger Sverige. Med vårt genomsnitt på 56 timmar idrott i skolan per år är det endast sju EU-länder som har mindre idrott i skolan.

Det vill Moderaterna ändra på.

Moderaterna och alliansen driver därför tillsammans med en majoritet i Sveriges riksdag en utökning av antalet utbildningstimmar i idrott, från 500 till 600 timmar, vilket motsvarar en ökning på 20 procent.

När riksdagen röstade om detta i kammaren tidigare i våras så röstade Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet nej till förslaget. Alliansens satsning är viktig för idrotten i stort.

Vi vill att idrotten ska kunna rekrytera och behålla fler medlemmar än idag. Vår förhoppning är att skolan ska samarbeta med idrotten.

Därför vill vi även bygga upp samarbeten mellan fritidshem och idrottsföreningar så att alla elever kan idrotta efter skolan och under tiden i fritids.

Moderaterna delar till fullo Björn Erikssons och Riksidrottsförbundets engagemang för ett starkare Sverige.

Gustav Fridolin och Stefan Löfven hade i våras chansen att ansluta sig till detta och utöka antalet idrottstimmar. Men när Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade nej till detta i riksdagen är det tydligt att de inte var beredda att ta den chansen.

Frågorna som Björn Eriksson, i egenskap av ordförande för Riksidrottsförbundet, i stället bör ställa är därför: varför röstade Gustav Fridolin och regeringen nej till mer idrott i skolan?

Varför är regeringen inte beredd att investera i våra barn och ungas välmående och förbättra deras förutsättningar att klara skolan med framgång?

Camilla Waltersson Grönvall (M)Skol- och utbildningspolitisk talesperson Saila Quicklund (M)Idrottspolitisk talesperson  

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.