Debattinlägg

”Det måste göras mer för kvinnor på flykt”

#Flykt ·

”EU-länderna måste öka medlen till kvinnojourer för att kvinnor på flykt ska få skydd undan våld, oavsett legal status”, skriver Anna Carlstedt.

Om debattören

Anna Carlstedt
Ordförande Röda Korset

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Tusentals kvinnor och flickor i flyktingläger har blivit traumatiserade av pågående väpnade konflikter. Tvångsäktenskap och våld i den nära relationen är vardag för väldigt många.

För de kvinnor som har modet att fly väntar en hård tid där några tappar bort sina familjer utmed flyktvägen medan andra utsätts för sexuellt våld av obekanta.

Livet för kvinnor och flickor på flykt är oerhört utsatt och därför är det bra att fem partier förra veckan bjöd in till en diskussion i riksdagen om migration och jämställdhet.

För Röda Korset är det uppenbart. Vi måste göra mer för kvinnor på flykt.

Det gäller både de som valt att stanna kvar som internflyktingar, de som bor i ett flyktingläger eller de som valt att fly till Europa.

Väpnande konflikter leder ofta till att familjer tappar bort varandra. Män, soldater som civila, försvinner oftare än kvinnor. Eftersom mannen oftast försörjer familjen orsakar hans försvinnande ekonomiska problem för de som blir kvar.

Möjligheten att efterforska är ofta viktigare för kvinnor eftersom de ofta möter svårigheter vad gäller arv, vårdnad av barn, ansökan om uppehållstillstånd/pass/medborgarskap.

De kan också utsättas för tvångsgifte på grund av mannens försvinnande.

Vi vet att människor lider fruktansvärt av att inte ha någon kontakt med sin familj eller ens veta vad som har hänt dem. Även om de misstänker att en familjemedlem är död hindrar ovissheten dem från att sörja och gå vidare i livet i det nya landet.

Vi vet också att barn som skiljs från vuxna familjemedlemmar löper större risk att traumatiseras, skadas fysiskt eller psykiskt, bli föräldralösa eller utsättas för olaglig adoption eller människohandel.

Fyra saker är avgörande för att underlätta för kvinnor på flykt:

För det första måste EU-länderna följa den internationella humanitära rätten och upprätthålla människors rätt att få information om en saknad anhörig.

Människor måste kunna återupprätta kontakten med familjemedlemmar som har försvunnit eller få information om dem.

För det andra måste EU-länderna öka ansträngningarna med att identifiera avlidna migranter på resvägar till och genom Europa. Det krävs att EU skapar en tydliga rutiner och riktlinjer för hur detta arbete ska genomföras.

Insamlad information om avlidna personer liksom en adekvat och värdig hantering av kroppar kan förhindra att avlidna försvinner spårlöst och underlätta för anhöriga i sorgeprocessen.

För det tredje måste EU-länderna öka medlen till kvinnojourer för att kvinnor på flykt ska få skydd undan våld, oavsett legal status. Kvinnor som blir utsatta för sexuella ändamål på resvägen till och genom Europa riskerar annars att bli avskurna från sina familjer. 

För det fjärde måste EU-länderna ge människor på flykt rätt till vård, inklusive till mödra‐ och förlossningsvård, oavsett legal status.

Röda Korset fortsätter att stödja kvinnor som drabbats av krig eller väpnad konflikt.

Vi förebygger sexuellt våld genom att sprida kunskap om att alla former av sexuellt våld är förbjudet enligt internationell lag.

Vi bistår de som drabbats genom att se till att kvinnor får tillgång till katastrofhjälp och hälso- och sjukvård.

Riksdagsseminariet om kvinnor på flykt var ett steg i rätt riktning. Framför allt var det glädjande att se en så bred partipolitisk uppslutning kring rätten att söka asyl och familjeåterförening.

Nu förväntar sig Röda Korset att deltagarna i sin tur påverkar moderpartierna för att uppnå en bred överenskommelse i flyktingfrågan som värnar genusperspektivet och de mänskliga rättigheterna i svensk migrationspolitik.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.