Debattinlägg

S fortsätter att ljuga om hur vi i SD röstar

SVERIGEDEMOKRATERNA ·

Björn Söder om påståendet att Sverigedemokraterna oftast stödjer regeringen:

Det är anmärkningsvärt att Stefan Löfven (S) påstår att vi Sverigedemokrater i åtta fall av tio skulle stödja regeringen – och därmed vara orsaken till att alliansen sitter kvar. Under riksmötet 2012/13 röstade SD vid 54 procent av omröstningarna tillsammans med regeringen. För Socialdemokraternas del var motsvarande siffra 49 procent. Vi är ett socialkonservativt parti med en nationalistisk grundsyn – vi är ett mittenparti, skriver Björn Söder (SD).

Under ett par års tid har vi nu hört de rödgröna partierna hävda att Sverigedemokraterna i åtta fall av tio röstar med regeringen i riksdagens voteringar. Detta är direkt felaktigt. Redan den 5 juli 2012 skrev jag en artikel om omröstningssiffrorna från riksmötesperioden 2011/12. Syftet med min artikel var att redogöra för de korrekta siffrorna och att en gång för alla slå hål på den vrångbild som inte minst journalister, våra politiska motståndare och andra opinionsbildare sprider.

Oberoende av antalet epitet och antalet felaktiga påståenden som kastas mot oss, så är Sverigedemokraterna ett mittenparti. Vi är ett socialkonservativt parti med en nationalistisk grundsyn. Vi är å ena sidan förespråkare av en stärkt a-kassa, förbättrade villkor för landets sjuka och en välfärd i världsklass. Å andra sidan vill vi rusta upp Sveriges försvar, se hårdare tag mot kriminella individer och sänka skatterna för landets pensionärer.

Vi är ett mittenparti.

Under Almedalsveckan, den 5 juli, intervjuades Stefan Löfvén av SVT Gomorron Sverige. Löfven hävdade felaktigt att vi skulle vara anledningen till att regeringen sitter kvar och att vi i åtta fall av tio stödjer den sittande regeringen. Det måste anses vara högst anmärkningsvärt, om än kanske inte förvånande, att en partiledare för Sveriges största parti inte har bättre koll än att fara med osanning. Det är även förvånande när Tommy Möller, professor i statsvetenskap, i Agenda den 22 september säger att vi för det mesta röstar med alliansen.

Det finns därför anledning att återigen återknyta till hur det faktiskt ser ut. Det stöd man menar att vi ger till regeringen är i allra högsta grad både felaktigt och överdimensionerat.

Vi lät riksdagens utredningstjänst (RUT) utreda hur många gånger oppositionspartierna har röstat tillsammans med regeringen under riksmötet 2012/13. SD röstade vid 54 procent av omröstningarna tillsammans med regeringen. För Socialdemokraternas del var siffran 49 procent. Miljöpartiet röstade i 48 procent av fallen med regeringen och Vänsterpartiet i 30 procent av fallen. Vi kan därför återigen konstatera att Socialdemokraternas påstående är en ren lögn.

Om regeringen regerar vidare tack vare oss, är det i nästan lika hög utsträckning också tack vare Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Dessutom finns det en annan intressant underliggande faktor vad det gäller ovanstående omröstningsresultat. Regeringen har valt en ny taktik. En taktik vars innebörd är att de vid väldigt många tillfällen inte valt att begära omröstning. Rent statistiskt innebär det att det har uteblivit omröstningar där regeringen med all säkerhet skulle ha gått mot nederlag. Således stämmer inte siffrorna för något oppositionsparti. I realiteten är de lägre med tanke på att regeringen vid 84 procent av tillfällena valt att inte begära omröstning.

Vi stödjer alltså inte regeringen vid åtta tillfällen av tio, vilket vi nu kommenterar för tredje året i rad. Givetvis är det så att den ohederliga retorik man framför i just detta avseende enbart har att göra med att man vill använda oss som en Svarte Petter. Vi hoppas att den kommande riksmötesperioden kommer handla om sakfrågor.

Pajkastning och ohederlig argumentation har inte i Sveriges högsta parlamentariska församling att göra.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.