Ensamhet
300 000 äldre uppger att de upplever ensamhet relativt ofta. Christina Rogestam på SPF Seniorerna menar att en rad hinder bör undanröjas för att motverka detta. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Debattinlägg

”Så här motverkar vi ensamheten för hundratusentals äldre”

Opinion ·

”Det krävs insatser på alla nivåer i samhället för att motverka ensamhet bland äldre”

Om debattören

Christina Rogestam
Förbundsordförande SPF Seniorerna

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Många ser fram emot jul- och nyårshelgerna – att få umgås med nära och kära, äta gott och dela glädje och skratt.

Men för allt för många människor, ofta äldre, betyder dessa storhelger ensamhet och ledsamhet. Även om ensamheten bland äldre blir särskilt påtaglig under julen, så är det viktigt att vara tydlig med att detta existerar året om.

Ofrivillig ensamhet drabbar allt fler äldre och medför risk för isolering, nedsatt fysisk och psykisk hälsa, sämre livskvalitet och död i förtid. Att råka ut för en förlust på äldre dagar – som att förlora make/maka, vänner, husdjur eller att tvingas flytta – är betydande riskfaktorer för ensamhet.

Andra riskfaktorer är att drabbas av sjukdom eller olika hinder som gör det svårt att ta sig in och ut ur hemmet.

Både för individen och för samhället är det därför oerhört viktigt att motverka ensamhet.

I Statistiska Centralbyråns undersökningar av svenska levnadsförhållanden uppger var tionde person i åldern 65–74 år, var sjätte i åldern 75–84 år och var tredje i gruppen 85 år och äldre att de känt sig ensamma de senaste två veckorna.

Översatt till hela gruppen fyllda 65 år, uppger då cirka 300 000 äldre uppger att de upplever ensamhet relativt ofta.

Som landsomfattande seniororganisation skapar SPF Seniorerna möjlighet till gemenskap, vänskap och aktiviteter där människor kan känna sig behövda och uppskattade. Lokalt kan kommuner och organisationer främja sociala mötesplatser och ta fram handlingsplaner för att minska ensamheten.

Som enskild kan man vara uppmärksam på vanliga tecken på ensamhet i sin omgivning och ställa upp för en medmänniska.

Men från SPF Seniorerna menar vi att det krävs insatser på alla nivåer i samhället för att motverka ensamhet bland seniorer. Följande hinder måste tas itu med av ansvariga politiker och myndigheter på nationell nivå:

Att själv kunna ta sig in och ut ur sin bostad är viktigt för livskvalitet och självständighet samt för att förhindra isolering. Fler bostäder och bostadsområden behöver göras mer tillgängliga och trygga, exempelvis genom hissinstallation, lättöppnade portar, bra belysning och goda kommunikationer.

Hälften av landets pensionärer lever på en pension efter skatt på cirka 12 800 kronor eller lägre (medianinkomst 2015 för 65+). Det gör det svårt att hitta en bra bostad att åldras i och att få pengar över till vänner och fritid.

Låg pension kan skapa en ekonomisk ofrihet som leder till ensamhet. Det måste till en översyn av hela pensionssystemet – vi ska ha pensioner som det går att leva på.

Dessvärre gör tidsbrist, outbildad personal och budgetramar att äldres ensamhet och oro, avancerade omsorgsbehov och trygghet i många fall inte prioriteras inom äldreomsorgen. Socialtjänstlagen behöver skärpas så att äldre ges rätt till goda, och inte bara skäliga, levnadsvillkor.

Psykisk ohälsa och ensamhet på äldre dagar är tabubelagt – få vill prata om sin ensamhet eller om sin depression. Dessutom saknar ofta samhället och vården bra strategier för att upptäcka när ensamhet leder till psykisk ohälsa. Äldres psykiska ohälsa måste tas på större allvar.

Sjukdom eller fallskador kan betyda nedsatt förmåga till fysisk aktivitet. Det kan skapa en känsla av otrygghet, isolering och beroende av andra, och i längden – ofrivillig ensamhet. Precis som i Danmark bör Sverige införa lagstadgad rätt till förebyggande hembesök för personer som fyllt 75 år.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.