Debattinlägg

Så spred medierna myten om somaliers analfabetism

MYTBILDNING ·

Sohrab Fadai om myten att hälften av alla flyktingar är analfabeter:

Påståendet att hälften av alla somaliska flyktingar som kommer till Borlänge är analfabeter har spridits av riksdagsledamöter, högerextrema sajter – och etablerade medier. Men verkligheten är komplex, och av över 100 borlängebor med somaliskt ursprung hittade vi bara en enda analfabet. I Sverige klumpas flyktingar ihop istället för att bemötas som individer. Varför har ingen i medierna frågat sig var siffran på 50 procent analfabeter egentligen kommer ifrån? undrar Sohrab Fadai, författare till rapporten “Vi har hittat en analfabet”.

I en nyhetsartikel går ett kommunalråd i Borlänge ut med något som han säger sig ha fått levererat från tjänstemän på kommunens integrationsenhet. Han säger att “hälften av gruppen flyktingar som kommer till Borlänge är analfabeter”.

Uttalandet beskrivs som startskottet för en “landsomfattande kampanj” i syfte att få “mer statlig ersättning”. En socialdemokratisk riksdagsledamot från Dalarna frågar integrationsminister Erik Ullenhag om inte Borlänge kommer att få mer medel på grund av detta. Ullenhag svarar bland annat att Borlänges situation inte skiljer sig från riket som helhet.

En annan riksdagsledamot, Björn Söder från Sverigedemokraterna, plockar upp tråden. I en interpellation i riksdagen ställer han en fråga: Om nu kommunalrådet i Borlänge och riksdagsledamoten från Dalarna säger att hälften av de nyanlända flyktingarna i Borlänge är analfabeter, samtidigt som ministern säger att Borlänges situation är samma som resten av riket, hur ska då regeringen minska arbetslösheten genom att “fler outbildade arbetslösa kommer till Sverige”?

Söder riktar udden mot en specifik grupp svenskar som invandrat: dem som ursprungligen kommer från Somalia.

Söders sätt att misstolka Ullenhags uttalande sprider sig som en löpeld. Resonemanget förekommer allt oftare på så kallade invandringskritiska sajter. Det blir en del av propagandan som vill svartmåla “den andre”. Även etablerade medier sprider påståendet, välmenande men okunnigt. Det är ingen som stannar upp och frågar sig: Var kommer siffran på 50 procent analfabeter egentligen ifrån? Vad bygger den på? Är den verkligen sann?

Inte förrän nu.

Jag har mött hundratals personer med bakgrund i Somalia boendes i Borlänge. Det som har slagit mig är att jag har mött så få som inte kan läsa eller skriva överhuvudtaget. Jag har mött dem också. Jag tycker inte att det är ett problem att prata om att även dessa finns.

Problemet är att människor med bakgrund i Somalia inte bemöts som olika individer med olika erfarenheter, utan klumpas ihop. Det finns en omhändertagande men nedsättande mentalitet som på många sätt grundar sig i välvilja. Den välviljan slår fel. Resultatet är inte bra.

Det var denna upplevelse, som många av mina vänner med somaliskt ursprung delade, som gjorde att jag ville undersöka bakgrunden till påståendet att varannan nyanländ skulle sakna förmåga att läsa och skriva. Rapporten, “Vi har hittat en analfabet”, publicerad av Miklo, ger klarhet i en sak: “50 procent analfabeter” är en starkt rotad myt.

Ambitionen har aldrig varit att skriva en vetenskaplig avhandling. Siffrorna är inte framtagna för att skrivas i sten. Vi har gjort detta på eget initiativ och utan finansiärer, med mycket begränsade resurser. Det är en liten undersökning – men den ger ändå en tydlig bild. Undersökningen består av intervjuer med 41 personer.

Vi har frågat om deras och deras anhörigas utbildningsbakgrund. Bland en grupp på totalt 138 personer med somaliskt ursprung i Borlänge fann vi en enda analfabet.

En stor del har låg utbildning, 36 procent. Samtidigt har 41 procent upp till gymnasieutbildning. 11 procent högskoleutbildning upp till tre år och 11 procent högskoleutbildning längre än tre år. 22 procent i vår undersökning har någon form av akademisk bakgrund.

Det går att invända mot vår undersökning på många sätt. Några exempel på genomtänkt och klok metodkritik tar vi själva upp. Vi blir glada när vi hör fler invändningar. De bevisar att förmågan finns där, att tänka efter, att granska och inte svälja en uppgift med hull och hår. Vår enda önskan är att samma frågor ska anläggas på det underlag som används för att påstå att “50 procent är analfabeter”. Hade detta skett så hade siffran aldrig fått spridning.

Om vi ska lyckas med samhällsbygget är det viktigt att vi utgår från verkligheten. Därför är det med glädje vi ser att människor med ursprung i Somalia kliver fram, som på våra seminarier i Borlänge och i Vårby, och berättar om hur det ser ut. En mer komplex bild än att 50 procent är analfabeter framträder, där vi ser både möjligheter och utmaningar för såväl Borlänge som Sverige.

Vår förhoppning är att detta kan tjäna som exempel för insatser mot ryktesspridning. Ett ytterligare incitament för kommuner, myndigheter, politiker och medier att dubbelkolla sina källor, att granska sina siffror. Vår avsikt har nämligen aldrig varit att peka ut någon enskild ansvarig som gjort fel.

Ryktesspridning är en kollektiv handling. Vi är alla ansvariga för att det inte sker igen.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.