Jonas Sjöstedt (V)
Foto: TT
Debattinlägg

”Vänsterpartiet är lika bortdribblade av S som Miljöpartiet”

Almedalen ·

”Precis som för Miljöpartiet gör Vänsterpartiet pinsamt svagt avtryck i samarbetet med Socialdemokraterna”, skriver Sara Skyttedal.

Om debattören

Sara Skyttedal
Förstanamn för Kristdemokraterna i Europaparlamentsvalet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Almedalsveckan går idag mot sin final med Vänsterpartiet som sista huvudnummer. Partiet har vittnat en stadig uppgång i opinionen efter valet 2014.

När regeringen nu lanserar åtgärder för en mer realistisk migrationspolitik lyckas Vänsterpartiet attrahera besvikna väljare från framförallt Miljöpartiet, men även från den mindre pragmatiska delen av sympatisörer hos Socialdemokraterna.

Med patosdrypande inlägg försöker Jonas Sjöstedt (V) ge sken av att de aldrig skulle svika väljarna och sälja ut sig och lämna sin naiva hållning i migrationspolitiken.

Men egentligen förtjänar de lika mycket den svekdebatt som drabbat Miljöpartiet.

Vänsterpartiet har inga ministerposter, men är likväl del av regeringsunderlaget. Utan Vänsterpartiets formella stöd faller den rödgröna regeringen.

När partiet nu bidrar till det höga tonläget i debatten och markerar mot de migrationspolitiska åtgärder som regeringen gör, sker förändringarna med sanktion av Vänsterpartiet som inte tycks ställa några krav på asyllagarna i sina förhandlingar med regeringen.

Precis som för Miljöpartiet gör Vänsterpartiet pinsamt svagt avtryck i samarbetet med Socialdemokraterna.

Även om migrationspolitiken generellt inte är del av budgetförhandlingarna finns alla möjligheter för Vänsterpartiet att göra vilket politikområde som helst till en kabinettsfråga om man bara har viljan.

Inför regeringsbildningen förhandlades det om grundläggande spelregler för hur samarbetet skulle utformas under hela mandatperioden med ett antal löften till V som tack för ett stabilt stöd under mandatperioden.

Utöver det sker dessutom förhandlingar med Vänsterpartiet inför varje budgetomgång.

När Jonas Sjöstedt får frågan om vad som är partiets största insatser i förhandlingarna hittills är det anmärkningsvärt att han inte inledningsvis nämner välfärdssatsningar eller skattehöjningar, utan istället skattesänkningar, visserligen för pensionärerna.

Hur urvattnat det ändå är som socialistisk vision tydliggörs kanske enklast genom att konstatera att samma svar troligtvis gavs även av mitt eget parti när vi ingick i Alliansregeringen.

Inför hösten kommer Vänsterpartiet med all sannolikhet brösta upp sig mer än vid något annat tillfälle denna mandatperiod.

På partiets valaffischer stod förbudet mot vinster i välfärden i fokus.

Förslaget, som betraktas av vänsterpopulism även av stora delar av socialdemokratin, är av allt att döma den hand som Sjöstedt satsat allt på i förhandlingarna.

När man läser direktiven till den utredning som ska lägga fram lagförslag och lyssnar till Stefan Löfvens skarpa tonläge är det uppenbart att frågan redan är avgjord.

Därför är det inte förvånande att Jonas Sjöstedt kan leverera högtravande skådespel och meddela att han lämnar samarbetet om förslaget inte blir i enlighet med deras valfrihetsfientliga linje.

Med all sannolikhet kommer regeringen lägga fram ett förslag som kraftigt försämrar förutsättningar för friskolorna, vårdföretagen och valfriheten i Sverige.

Alla som besitter grundläggande politisk analysförmåga inser dock att det inte finns någon majoritet i riksdagen för detta förslag.

Det är därför totalt riskfritt för Socialdemokratin att lägga fram ett förslag som om det realiserades skulle generera protester hos stora delar av väljarkåren.

Väljarna gillar vinstfientlig retorik, men inte de praktiska konsekvenserna av en vinstfientlig politik.

Vänsterpartiet är inget annat än vänsterpopulistiska posörer som när de haft chansen att påverka politiken svikit sina väljares ideal.

Allt för att få äran för ett dödfött förslag.

Ibland ser man tecken på att Löfven trots allt bär med sig erfarenheten från fackföreningsrörelsen att helt köra över sina motparter.

Frågan är hur länge det dröjer för Vänsterpartiets väljare att syna Sjöstedts bluff och för partiet att gå samma opinionsöde till mötes som Miljöpartiet?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.