Åse Henell och Sarah Britz.
Faktums Åse Henell, VD, och Sarah Britz, chefredaktör. Foto: Mario Phrat
Debattinlägg

”Vi gör inte skillnad på folk”

Hemlösa EU-medborgare ·

”Vi motverkar tiggeriet genom att vara ett värdigare alternativ”, skriver Sarah Britz och Åse Henell.

Om debattörerna

Sarah Britz
Chefredaktör tidningen Faktum
Åse Henell
Vd, tidningen Faktum

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Daniel Deak och Bernhard Perzanowski har rätt. Det är ett hårt klimat på gatorna idag.

Visserligen har inte försäljningen minskat med 50 procent, som de skriver, snarare med 20 procent det senaste året. Men det är ändå en rejäl nedgång.

Vi ser en mängd orsaker till detta. Förklaringen att fattiga EU-medborgare sökt sig till Sverige är en förenklad bild av en komplicerad verklighet.

Vi ser exempelvis att det är av stor betydelse hur försäljarna mår. Man jobbar alltid efter egen förmåga. Men också att mötena på gatorna blir färre: fler handlar sina matkassar på nätet, man rör sig inte i stan på samma sätt, man stressar mer.

Det finns en allmän trötthet på all den försäljning och insamling till organisationer som sker på gatorna och många konkurrerar om ”välgörenhetspengen”, något som blev tydligt i samband med flyktingkrisen förra året.

Den fria rörligheten inom EU är ett faktum och Daniel Deak och Bernhard Perzanowski blandar ihop två saker: tiggerifrågan och EU-medborgare som säljer Faktum.

Den som säljer Faktum jobbar och tigger inte.

För att få sälja Faktum måste man också stå bakom Faktums värdegrund och regelverk.

Vi gör inte skillnad på människor varken utifrån kön, klass eller etnicitet.

Världen har förändrats sedan Faktum grundades för femton år sedan. Då skapades tidningen för hemlösa och som ett alternativ till tiggeri – vilket fortfarande gäller.

Då kallade vi oss för de hemlösas tidning. Det gör vi inte längre.

Vårt uppdrag är bredare: vi säger att vi är en tidning för hemlösa och/eller människor i socialt utanförskap. Vi har försäljare som är fattigpensionärer, sjukpensionärer, långtidssjukskrivna, arbetslösa och människor som bara vill sälja Faktum för att bryta sin sociala isolering.

Och hemlösa naturligtvis.

Vi ändrade detta när vi såg att Faktumförsäljare exempelvis fick bostad, kom ur ett missbruk, men fortfarande ville sälja för att behålla sitt sociala sammanhang och tjäna de där extra kronorna som gör skillnad i livskvalitén. Kanske för att undvika en vräkning.

Än en gång: vi gör inte skillnad på människor utan respekterar varje enskild individs skäl till att sälja Faktum.

”Faktum förespråkar tiggeri”, skriver Daniel Deak och Bernhard Perzanowski.

Ingen kan väl förespråka att människor är så fattiga att de måste tigga? Vi är fullt övertygade om att fattigdom och rätten att be en medmänniska om hjälp inte kan förbjudas – inte när vi skapades för 15 år sedan – och inte heller nu.

Vi motverkar tiggeriet genom att vara ett värdigare alternativ.

Vi är stolta över att arbeta på Faktum, tillsammans med försäljarna och alla övriga medarbetare. Vi vet att jobbet som Faktumförsäljare är bland det svåraste man kan ha.

När det är som tuffast är det viktigt att behålla de grundvärderingar som burit oss fram i 15 år.

Alla människor är lika mycket värda och alla människor har rätt till bostad och försörjning. Genom granskande journalistik, tidningsförsäljning och opinionsbildning vill vi komma närmare det målet.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.