Gudrun Schyman partiledare (Fi) Foto: Maja Suslin / TT / SVT
Debattinlägg

”Inför köttskatt och avgiftsfri kollektivtrafik”

Miljö ·

”Vi kräver att statliga Vattenfall ska bli ett hållbart energibolag genom att all fossil energi fasas ut, vi vill införa en köttskatt och vi vill ha en avgiftsfri, skattefinansierad kollektivtrafik”, skriver Adam Hjort (Fi) och Gudrun Schyman (Fi).

Om debattörerna

Gudrun Schyman
Partiledare Feministiskt initiativ
Adam Hjort
Miljöpolitisk talesperson (Fi)

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Förra veckan släpptes Naturvårdsverkets fördjupade utvärdering av miljömålen för 2015, men vi har sedan tidigare redan kunnat nedslås av de undermåliga resultaten de senaste åren.

Naturvårdsverket slår fast att Sverige är på väg att misslyckas med 14 av de 16 miljömål som riksdagen har beslutat om.

Det övergripande generationsmålet att ”till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser” är alltså långt ifrån att uppfyllas.  

Det är ett kostsamt misslyckande för framtida generationer men inte minst för vår miljö och klimat.

Men anledningen till att målen inte nås är inte brist på lösningar. Lösningarna finns, men de implementeras inte. I Naturvårdsverkets färska utvärdering av miljömålen efterlyser de ”modiga politiska beslut”.

Det gör vi inom Feministiskt initiativ, bland annat genom att vara ensamma med målet att ha ett 100 procent förnybart energisystem till 2030.

Målet om begränsad klimatpåverkan är ett av de mål som Naturvårdsverket bedömer inte kommer att nås. Att begränsa klimatpåverkan kräver globala åtgärder, och Sverige behöver agera för att minska utsläppen också utanför landets gränser.

Den enskilt viktigaste åtgärden som ligger inom Sveriges rådighet är styrningen av Vattenfall.

Naturvårdsverket efterlyser i sin rapport stärkta ägardirektiv för de statliga bolagen. Med nya ägardirektiv skulle Vattenfall kunna bli ett internationellt föregångsföretag som visar vägen mot ett 100 procent förnybart energisystem.

Vi kräver att Vattenfall ska bli ett hållbart energibolag genom att all fossil energi fasas ut och att bolaget får ett nytt mål om 100 procent förnybar energiproduktion.

Ingen övergödning liksom Hav i balans samt levande kust och skärgård är två andra mål som inte nås. Östersjön är döende.

Animalieproduktionen står globalt för nästan en fjärdedel av växthusgasutsläppen, Havs- och Vattenmyndigheten konstaterade nyligen att den är en av huvudorsakerna bakom övergödningen av bland annat Östersjön.

Även om många konsumenter blir mer och mer medvetna om effekterna av vår konsumtion så har konsumtionen av kött i Sverige ökat med 40 procent de senaste 20 åren, och en minskning skulle gynna inte bara Östersjön utan även flera andra miljömål som vi är långt ifrån att nå.

Ekonomiska styrmedel i form av en skatt, avgift eller differentierad moms har efterlysts av en rad statliga myndigheter liksom forskare och miljöorganisationer.

Vi är det enda partiet som vill införa en sådan köttskatt för att minska konsumtionen av kött, men även andra konsumtionsvaror med stor påverkan för vårt klimat.

Inte heller målet om God bebyggd miljö nås. Istället satsas fortfarande merparten av infrastrukturpengarna på biltrafik.

Att satsa på tillgänglighet utan bil skulle främja både detta miljömål, liksom flera andra. Satsningar på kollektivtrafik, cykel och gång är dessutom jämlikhetsfrågor, eftersom män och höginkomsttagare är flitigast bilister, medan kvinnor, unga och låginkomsttagare oftast reser mer miljömässigt hållbart.

Vi vill ha en avgiftsfri, skattefinansierad kollektivtrafik, cykel och gång behöver kombineras med minskat stöd till bilister, till exempel högre parkeringsavgifter, trängselskatter i fler städer, förändrade reseavdrag och tjänstebilsförmåner.

Vidare vill vi även verka för en prissättning där inrikesresor med tåg alltid är billigare än att ta bil eller flyg.

Nu pågår klimattoppmötet i Paris.

Sverige har rest dit som ett land som misslyckas med sina egna mål, vilket förtroende har vi då när gemensamma globala mål ska förhandlas fram?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.