Bilbrand i Malmö, till höger Siavosh Derakhti
Till vänster bilbrand i Malmö, augusti 2016. Till höger entreprenören Siavosh Derakhti. Foto: Mikael Nilsson / Staffan Löwstedt / SvD / TT
Debattinlägg

”Du som bränner bilar vinner ingen respekt”

Bilbränderna ·

”Jag är lika trött som du och vill att det ska bli förbättring i samhället. Men då måste du och jag hjälpas åt”, skriver Siavosh Derakhti.

Om debattören

Siavosh Derakhti
Entreprenör från Malmö, grundare av Unga mot Antisemitism & Främlingsfientlighet – UMAF

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Till dig som bränner bilar:

Nästa gång är det din egen bil, din mammas bil eller ännu värre din lillebror är ute när en bil sätts i brand och skadas av kraftiga branden. För vilka och för vad bränner ni bilar?

Du kommer inte få högre status av att förstöra någon annans egendom.

Nästa gång kan det vara din pappas bil som bränns ner, bilen som han kör till jobbet med, eller din sjuka mormor till sjukhuset eller för att handla mat för att ni ska kunna få mat på bordet.

Varje gång du sätter eld på en bil gör du det svårare för en familj, en bror, en syster och en granne på grund av att du vill göra din röst hörd på ett fel sätt.

Nej, du blir varken tuff eller cool, du vinner ingen respekt med ditt hat, ilska och din stenkastning på uniformerade tjänstemän, tjänstebilar som förstörs när polisen försöker stoppa förövarna eller ambulanspersonalen som ska rädda ett liv.

Nästa gång kanske är det du och din familj dessa uniformerade personer försöker rädda när någon kastar sten och stoppar dem.

Det är då, när du själv sitter i sjunkande båten, du kommer att ångra allt hemskt du har gjort mot samhället.

Det finns smartare sätt.

Lägg istället din energi på att göra din röst hörd via insändare i tidningar, sociala medier eller varför inte kalla samman människor till en manifestation?

Spela in en video där du berättar vad du är missnöjd med i samhället. Men snälla använd inte ditt hat genom våld, det vinner ingen på i längden.

Jag är lika trött som du och vill att det ska bli förbättring i samhället. Men då måste du och jag hjälpas åt.

Våra familjer flydde från krig och förtryck, då ska vi inte skapa motsättningar i samhället för ett ”vi och dem”. Vi ska använda vårt verktyg på ett bättre sätt.

Om du verkligen bryr dig om dina syskon och din familj sluta då förstöra för dig själv och för andra.

Förstör inte orten, orten som gång på gång har stigmatiserats stereotypiserats av sittande ledare.

Du kan göra verklig skillnad genom att omvandla din energi till järnet i din dundrande eld som för dig framåt.

Till er som dagligen måste släcka bränderna, få fast förövarna eller rädda liv på skadade vill jag be om ursäkt för hoten, hatet och våldet ni får ta emot.

Stenkastningen, trakasserierna. Det är inte okej.

Ni är hjältar och ni är inte ensamma.

Vi behöver fler Zlatan på olika positioner i samhället, goda förebilder som känner till sina områden och som ungdomarna kan lyssna på samt identifiera sig med.

Vi behöver absolut fler poliser och vakter, men framförallt behöver vi unga ledare.

Ökade krafttag mot bilbränder, våld och hot ska givetvis välkomnas av medborgarna – det regeringen nu lägger fram som förslag.

Men vi behöver också satsa mer på föreningslivet, näringslivet, individ och omsorg, skola och kommunen.

Alla är inte experter men tillsammans kan vi göra den riktiga förändringen. Den största förändringen börjar med oss själva.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.