Foto: Ben Margot/AP
Debattinlägg

”Självklart att vilja se Hillary Clinton som USA:s nästa president”

USA ·

”Den liberala rörelsen i Sverige kan inte låta sig bli fjättrad vid konservativt bagage”, skriver Alfred Askeljung och Isabella Carneström Edman.

Om debattörerna

Alfred Askeljung
Riksdagskandidat (C) i Stockholms stad och ledamot av Centerstudenters förbundsstyrelse
Isabella Carneström Edman
Juriststudent vid Uppsala Universitet och tidigare ledamot av Centerstudenters förbundsstyrelse

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Redan nu har förberedelserna börjat inför det amerikanska presidentvalet 2016. Det förväntas bli det dyraste och mest välbevakade presidentvalet hittills.  Från Republikanerna har ännu ingen solklar presidentkandidat utkristalliserats men i Demokraternas läger finns en person i klar ledning: Hillary Clinton.

Som två av upphovsmännen till Facebook-sidan “Swedes for Hillary” vill vi slå ett slag för den amerikanska politikens relevans. Vi vill också förklara varför det för oss som aktiva centerpartister tydligt placerade till höger på den klassiska politiska skalan är självklart att vilja se Hillary Clinton som USA:s nästa president.

Hillary Clinton är en av USA:s mest erfarna politiker och unikt lämpad för att ta sig an landets problem med en enorm statsskuld, ett socialförsäkringssystem i akut behov av reformer och en omvärld som verkar bli alltmer politiskt instabil. Clintons uttalanden i samband med Krimkrisen gör gällande att hon kommer att vara en interventionistisk och utrikespolitiskt aktiv president. Detta kommer att behövas för att ha någon möjlighet att få slut på de konflikter och inbördeskrig som råder i världen.

Frihetsvänner kan fråga sig varför vi inte uppmanar människor att stödja någon frihetlig republikansk presidentkandidat. Vid en närmare titt så är det tydligt att det republikanska partiets medlemmar är benhårt konservativa, de få frihetliga republikaner som finns har en obetydlig chans att faktiskt bli valda. Dessutom för många företrädare ett hårdnackat motstånd mot lika rättigheter för HBTQ-personer och en misogyn retorik om aborträtt och våldtäkt.

Det säger sig självt att det är orimligt att stödja en rörelse som inte aktivt arbetar mot detta. Den liberala rörelsen i Sverige kan inte låta sig bli fjättrad vid konservativt bagage eller lurad till att acceptera förtryck eller kulturrelativism eller legitimera begränsad invandring.

Flera företrädare från Kristdemokraterna har aktivt stött republikanska presidentkandidater, senast 2012 kampanjade ett flertal för Mitt Romney på plats i USA. Moderaterna är medlemmar i International Democrat Union, ett internationellt samarbetsorgan för högerpartier där Republikanerna också är medlemmar.

Vi anser att de som stödjer Republikanerna bör uppmärksamma Demokraternas historiska omvändning till en modern toleranspolitik. Den långsamma omläggningen av kriget mot droger, det ökade stödet för HBTQ-rättigheter och kampen för bibehållen aborträtt är frihets- och rättighetsfrågor som nästan uteslutande drivs politiskt av Demokraterna. Att stödja en politisk kamp för ökad frihet på det sociala planet är något som är självklart för oss som liberaler och borde så vara för hela den svenska högern.

Miljöfrågan skall inte heller förglömmas. USA har fortfarande större utsläpp per capita än något av EU-länderna. Ska någon form av globala åtgärder mot utsläppen och miljöförstöringarna komma på plats så är det tack vare ett USA som kan leda och knuffa resten av världen till att minska sina utsläpp.

Ett nytt Kyotoprotokoll kräver amerikansk medverkan. Clintons engagemang för miljöåtgärder och handel med utsläppsrätter bådar gott för en mer miljövänlig amerikansk politik.

Detta sammantaget gör att vi anser att våra alliansvänner bör tänka om sitt nuvarande stöd till Republikanerna.

Att världens mäktigaste människa blir en kvinna kommer kanske inte göra skillnad över en natt, men för de kvinnor som dagligen förtrycks runtomkring i världen så kan president Hillary Clinton förhoppningsvis utgöra en feministisk symbol som omöjligen kan censureras.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.