Debattinlägg

Ska 90-talisterna ha någonstans att bo måste hyrskatten avskaffas

HYRESLÄGENHETER ·

Barbro Engman, Hyresgästföreningen, i en replik till Fastighetsägarnas Tore Ljungqvist:

Det är glädjande att Hyresnämnden valde att gå på Hyresgästföreningens linje om hur hyrorna bör fastställas. Men bristen på hyresrätter är snart akut, och nu behöver vi och Fastighetsägarna tillsammans blicka framåt. Det är dags att avskaffa hyrskatten och stimulera investeringar i nybyggen, skriver Barbro Engman, förbundsordförande Hyresgästföreningen, i en replik.

Hyresnämnden i Stockholm beslutade i fredags i en tvist mellan ett antal hyresgäster och en fastighetsägare i Stockholm om hur hyrorna bör fastställas. Nämnden biföll Hyresgästföreningens yrkanden på alla punkter.

Beslutet är naturligtvis en stor seger för landets tre miljoner hyresgäster. Om Hyresnämnden gått på Fastighetsägarnas yrkande (se chefjuristen Tore Ljungkvist på SVT Debatt) hade det fått stora konsekvenser för landets hyresgäster, framför allt i form av chockhöjda hyror på många orter.

Tvistemålet har framför allt handlat om i vilken mån efterfrågan, men även läge, ska ha vid fastställandet av hyrorna. Hyresnämnden går i sitt beslut på Hyresgästföreningens yrkande att gällande lagstiftning ska råda och att bruksvärdessystemet ligger fast. Det innebär att hyressättningen fortfarande ska sättas efter en jämförelse med likvärdiga hyreslägenheter i närområdet.

Det gläder naturligtvis oss att Hyresnämnden helt och hållet har gått på hyresgästernas linje. Det visar hur stabilt vårt svenska bruksvärdessystem och den lagstiftning som ligger till grund för dessa förhandlingar är. Fredagens beslut är en tydlig signal till Fastighetsägarna att åter sätta sig vid förhandlingsbordet och bidra till att konstruktivt vårda och utveckla den förhandlingsordning som finns mellan hyresgäster och fastighetsägare.

Det ger ett betydligt bättre samarbetsklimat än att Fastighetsägarna ska fortsätta att välja konfrontation och konflikt med hyresgästerna. De borde i stället fundera mer på hur man får en väl fungerande relation med hyresgästerna. Och hur vi, som parter, gemensamt kan bidra till att höja hyresrättens status och utveckla hyresrätten för framtiden.

För i det arbetet behövs många krafter.

Tre miljoner människor har valt att bo i hyresrätt. Inkomstspridning, val av yrke och ålder är stor. Hyresrätten gör det möjligt att snabbt flytta dit jobb och studier finns. Men det är också en boendeform där många människor väljer att stanna kvar.

Problemet är att Sveriges hyresgäster är överbeskattade. Idag betalar den som bor i en nybyggd hyresrätt 2000 kronor mer i månaden i skatt än den som bor i en nybyggd villa eller bostadsrätt. Det visar en rapport från Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och SABO.

Den skatt som drabbar hyresgästerna, hyrskatten, men som bostadsrättsägare och villaägare slipper betala, måste bort. Hyrskatten är orättvis och den påverkar även tillväxten och byggandet i Sverige negativt.

Enligt Boverket har 135 kommuner bostadsbrist. 242 kommuner har brist på hyresrätter. En ökning av antalet hyresrätter skulle stärka Sveriges tillväxt. Arbetsgivare menar att rekryteringen av personal försvåras på grund av bostadsbristen. Studentorganisationer vittnar om att bostadsbristen tvingar unga vuxna att tacka nej till utbildningsplatser.

Forskning visar också att för att arbetsmarknaden ska fungera måste det gå att få tag på en bostad med relativt kort varsel. Hyresrätten är det perfekta boendet för den som vill flytta till jobb och studier. Nu när den gigantiska generationen av 90-talister börjat knacka på dörren och behöver någonstans att bo blir läget snabbt akut.

Genom följande åtgärder kan vi skapa rättvisa skattevillkor mellan bostadsformerna och ta bort hyrskatten:

● Investeringsstimulans för nybyggnad av hyresrätterna.

● Rot-avdrag till hyresrätterna.

● Miljöpremie för ombyggnad/upprustning av hyresrätterna.

● Borttagen fastighetsskatt för hyresrätterna.

● Skattefria underhållsfonder.

Så välkommen tillbaka till förhandlingsbordet, Fastighetsägarna, och till en mer samarbetsvillig attityd mot hyresgästerna. Det tror vi gör mer nytta för att utveckla hyresrättens framtid än ständiga försök att underminera den förhandlingsordning som finns mellan hyresgäster och fastighetsägare.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.