Öresundsbron
Bron. Foto: TT
Debattinlägg

”Ni står också bakom ID-kontrollerna”

ID-krav ·

”Att ID-kontrollerna orsakar förseningar i trafiken mellan länderna är beklagligt. Men det finns samtidigt en djupt rotad allmän förståelse för att regeringen måste kunna fatta tuffa beslut om nöden kräver det”, skriver socialdemokratiska riksdagsledamöter från Skåne.

Om debattörerna

Marie Granlund
Riksdagsledamot (S) Malmö
Niklas Karlsson
Riksdagsledamot (S) Landskrona
Kerstin Nilsson
Riksdagsledamot (S) Kävlinge
Leif Jakobsson
Riksdagsledamot (S) Malmö

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Det är med förvåning vi läser de skånska moderata riksdagsledamöternas debattartikel från den 1 februari om ID-kontrollerna mellan Sverige och Danmark.

Moderaterna skriver på SVT Opinion: ”Bron stängdes dessbättre inte, men istället infördes dubbla ID-kontroller av alla som reser med tåg från Köpenhamn. Effekterna av det här riskerar att leda till kostsamma förseningar för både person- och godstrafik.”

Det är ett märkligt inlägg.

Det fanns inte några planer på att stänga Öresundsbron.

Det regeringsförslag som drogs tillbaka handlade, som debattörerna också skriver, om att ge regeringen möjlighet att i nödfall kunna stänga bron. Det är en viktig skillnad.

Förslaget om ID-kontroller kom inte på plats ”i stället”, utan var ett separat förslag.

Det sista skulle kunna vara ett enkelt påpekande av ett sakfel om det inte vore för den omständigheten att också de skånska moderata riksdagsledamöterna röstade för införandet av ID-kontroller.

Den reservation som de tillsammans med KD och L lade fram i riksdagen handlade också om att införa ID-kontroller, med den förändringen att lagstiftningen enbart skulle gälla i sex månader med möjlighet till förlängning.

Enligt de regler som gäller idag så finns lagstiftningen på plats i tre år.

Inom den tidsperioden får bestämmelser om ID-kontroller med stöd av lagen gälla i upp till sex månader åt gången, med möjlighet för regeringen att ta bort dem om förutsättningarna ändras.

Att utifrån den skillnaden försöka ge intryck av att de skånska moderaterna i motsättning till regeringspartierna värnar Öresundsregionen är inte bara populistiskt, det är direkt oärligt.

Alla är på det klara med att ID-kontroller mellan Danmark och Sverige är en kraftfull åtgärd.

Att ID-kontrollerna orsakar förseningar i trafiken mellan länderna är beklagligt.

Men det finns samtidigt en djupt rotad allmän förståelse för att regeringen måste kunna fatta tuffa beslut om nöden kräver det.

Den förståelsen visade även de skånska moderata riksdagsledamöterna i december, även om de nu försöker låtsas något annat.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.