Foto: SVT
Debattinlägg

”Skärp reglerna kring åldersdiskriminering”

Pension ·

”Vi seniorer ska bedömas efter kompetens och inte ålder, vi ska inte nekas mammografi eller rehabilitering bara för att vi fyllt 65”, skriver Christina Rogestam.

Om debattören

Christina Rogestam
Förbundsordförande SPF Seniorerna

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Sverige är ett bra land att åldras i – men dagens brister riskerar att växa. 

Det är fantastiskt att vi svenskar lever allt längre och är friskare längre upp i åren än tidigare generationer seniorer.

En internationell undersökning om äldres levnadsvillkor som Världshälsoorganisationen, WHO, har gjort placerar Sverige som det tredje bästa landet i världen att åldras i. Vi har visserligen tappat två platser men ligger fortfarande bra till – än så länge.

Redan idag finns brister vad gäller pensionssystemet, vården och omsorgen, ändamålsenliga bostäder, åldersdiskriminering och arbetsvillkoren för äldre.

Om drygt 20 år kommer antalet 65-plussare i Sverige att ha vuxit från nära 2 miljoner till drygt 2,5 miljoner.

Det kommer att sätta press på trygghetssystem, bostadsmarknad samt vård och omsorg när färre i arbetsför ålder ska försörja allt fler äldre.

Och redan idag betalar vi i Sverige världens högsta skatter, ändå är till exempel inte vård och omsorg alltid i världsklass.

Avseende seniorers ekonomi är det bra med ett grundskydd i form av garantipension och bostadstillägg, sådant finns inte i alla länder.

Men pensionssystemet är underfinansierat, det klarar inte av att betala ut rimliga pensioner ens efter ett helt arbetsliv.

Enligt Eurostat lever idag var sjätte pensionär i Sverige under EU:s risk för fattigdom på runt 11 000 kronor netto i månaden.

Om inte pensionssystemet förändras så att mer pengar går in i systemet kommer allt fler att leva i fattigdom på ålderns höst.

Vi måste omgående få till en genomgripande översyn av pensionssystemet så att detta inte blir verklighet.

Även om svenska seniorer är bland de friskaste i Europa och lever länge nås vi också av rapporter om äldre som trots stora omsorgsbehov nekas platser på särskilda boenden.

Eller om pensionärer som varje dag tvingas möta nya ansikten från hemtjänsten och som får matlådor med undermåligt innehåll. Och om äldre multisjuka patienter som blir offer för överbeläggningen i vården och skickas hem utan att vara färdigbehandlade.

Trots sämre immunförsvar finns inget nationellt vaccinationsprogram för äldre, vilket skulle gynna livskvaliteten samt minska vårdkostnaderna och lidandet.

Vi har en lång väg att gå för att vård och omsorg om äldre faktiskt utgår ifrån den äldres behov – och inte efter personalscheman eller landstingets budget.

Relativt många seniorer i Sverige jobbar vidare efter 65 års-dagen, det är positivt för den enskilde och för samhället.

När livslängden ökar måste vi också jobba längre upp i åren.

Då behövs bra villkor för att anställa och behålla äldre arbetskraft – och definitivt inte en återinförd särskild löneskatt på 65-plussare som den rödgröna regeringen föreslagit.

Vi måste också komma till rätta med åldersdiskrimineringen i samhället, inte minst på arbetsmarknaden.

Vi seniorer ska bedömas efter kompetens och inte ålder, vi ska inte nekas mammografi eller rehabilitering bara för att vi fyllt 65.

Reglerna kring åldersdiskriminering behöver skärpas – det tjänar vi alla på.

Sverige är ett bra land att åldras i internationellt sett. Men betydande brister i pensionssystemet, i vård och omsorg samt vad gäller åldersdiskriminering och arbetsmarknad måste tas itu med.

Och det brådskar!

Annars riskerar Sverige att tappa ytterligare platser på WHO:s rankning.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.