Foto: Leif R Jansson
Debattinlägg

”Stjärne – ett fegt vd-val”

Public service ·

”Styrelsen kunde tagit från Kalifornien, men man vågade inte gå längre än till Uppsala. Att tro att SVT:s chef måste vara svensk är naivt”, skriver Viggo Cavling.

Om debattören

Viggo Cavling
Entreprenör och föreläsare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I dag blev det klart. SVT kommer de närmaste åren att ledas av Hanna Stjärne.

Styrelsen har gjort ett fegt val, men mod är ingenting som kännetecknar utnämningar med politiska förtecken. Styrelsen kunde tagit från Kalifornien, men man vågade inte gå längre än till Uppsala. Att tro att SVT:s chef måste vara svensk är naiv, uppdraget att leda SVT är till synes barnsligt enkelt.

Första januari dimper det ner 4 miljarder på SVT:s konto. 12 månader senare ska pengarna vara slut. Detta uppdrag ska jämföras med TV4:s vd Casten Almqvist som börjar året med noll kronor på kontot och när året är slut ska familjen Bonnier ha minst en miljard att stoppa in i en blödande mediekoncern.

Hanna Stjärne kommer dessutom till ett dukat bord.

Hennes företrädare Eva Hamilton har storstädat bort några hundra anställda och nyss landat ett fräscht sändningsavtal med staten.

SVT har fortsatt relativt höga tittarsiffror, och vinner ofta fina priser utomlands för drama och dokumentärer. Även om det ibland knorras på Södermalm om allt för populistiska program som tar upp låga ämnen som städning och håller på med töntiga tävlingar som Atleterna är SVT loket i den svenska medievärlden.

När tidningarnas redaktioner faller ihop som korthus och varseln står som spön i backen är SVT och SR de två institutionerna som håller ställningarna.

Kvalitet är fortfarande synonymt med SVT.

Så vad ska då Hanna Stjärne göra på sitt nya jobb mer än att kvittera ut några miljoner i årslön?

Svar: hon måste skapa ett nytt företag.

Jag är övertygad om att alla medieföretag 2014 står inför större utmaningar än någonsin tidigare. Globaliseringen och digitaliseringen har bara börjat. Youtube är inte slutet på en era, det är bara början.

Mina barn börjar dagen med Youtube och de slutar dagen med Youtube. Bara när plattan ska laddas vill de titta på Barnkanalen.

Personligen tittar jag bara på SVT när det är direktsänd partiledardebatt, och så tittar jag på Suits på SVT Play.

Tidigare, när jag var chefredaktör på Resumé tittade jag på en massa SVT-program för att jag ansåg att de ingick i mitt uppdrag, men nu är jag en fri människa och behöver inte göra det.

Hanna Stjärnes uppdrag blir att göra program – jag tror att idén att vi tittar på kanaler snart är lika förlegad som faxen – som tränger igenom bruset och når sin målgrupp.

Men uppdraget innefattar också att behålla den goda relationen med plånboken, alltså politikerna.

De senare saknar i nio fall av tio visioner som sträcker sig bortom de egna tittarvanorna Rapport, Babel och På spåret.

Detta kan bli förödande för ett företag som måste uppfinna sig själv på nytt varje kvartal.

Världens just nu mest framgångsrika företag är Google. Varje månad kommer de med nya produkter. Alla blir inte bra, men gränslösheten är motorn i företaget.

Påminn mig, men jag kan inte komma på en enda ny produkt som SVT har skapat de senaste tio åren.

När jag var chefredaktör på Resumé tyckte jag att SR och SVT borde slåss ihop för att samordna resurser. Det hände inte.

Eva Hamilton ville fusionera med UR. Politikerna sade nej efter intensiv lobbying av UR.

Ja, välkommen till nya jobbet Hanna Stjärne, Sveriges till synes enklaste chefsjobb om du saknar visioner och drömmar om framtiden.

Jag drömmer om en revolution, men vet att jag kommer att skriva denna text om 6-8 år igen när SVT får en ny direktör. 

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.