Storbritannien
Foto: Odd Andersen / Afp
Debattinlägg

”Straffa inte britterna för att statuera ett exempel”

Brexit ·

”För Sverige är det avgörande att vi lyckas hålla samman EU:s gemensamma marknad och värna den fria rörligheten för människor. Annars kommer vi tvingas betala priset för Brexit med förlorade jobb, förlorad tillväxt och välfärd här hemma”, skriver Christofer Fjellner (M).

Om debattören

Christofer Fjellner
Europaparlamentariker (M)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Britterna har röstat för att lämna EU och Storbritannien lämnar därmed de gemensamma besluten om Europas framtid. Vi är i början av den processen och det är fel att dra några förhastade slutsatser om vad som kommer att hända redan nu.

Vi måste ge britterna tid att reflektera över vilka relationer de vill ha med EU i framtiden. Men i Bryssel är det många som kräver att britterna nu ska sparkas ut ur EU. Det är att förhasta sig.

En sådan strategi skadar både Europa och Storbritannien och riskerar bara att spela populisterna i händerna.

Vår ambition måste vara tydlig: vi ska lämna dörren öppen för britterna och prioritera så nära relationer och så få gränshinder som möjligt med Storbritannien. Allt annat skulle vara direkt skadligt för hela Europa.

Även om britterna nu ser ut att lämna EU försvinner inte de utmaningar Europa och Storbritannien står inför.

Europasamarbetet kommer att fortsätta vara avgörande för att möta dessa gemensamma utmaningar.

Men i Bryssel är det många som nu kräver att Storbritannien påbörjar processen att lämna EU och åberopar artikel 50 i Lissabonfördraget i samband med toppmötet mellan EU:s regeringschefer som inleds idag.

Det är orimligt att kasta ut britterna ur EU. Jag kan förstå att britterna vill vänta och uttolka resultatet av folkomröstningen. För det var knappast så att lämna-sidan hade någon tydlig bild av vad alternativet till EU-medlemskap är.

Min erfarenhet efter att ha arbetat med handelsförhandlingar i EU de senaste tolv åren är att det viktigaste för att nå ett framgångsrikt förhandlingsresultat är att båda parter har ett tydligt mandat med brett politiskt stöd i ryggen.

Innan förhandlingarna inleds är det därför viktigt att britterna skapar sig en bild av vilken relation de vill ha med EU i framtiden.

Och ur vårt eget perspektiv är det avgörande att vi får ett så bra avtal som möjligt med Storbritannien.

Förhandlingarna om ett frihandelsavtal med Kanada tog sex år och vi lägger nu stor kraft och energi på att förhandla med USA. Det är bra. Men varför försvåra förhandlingarna med britterna redan innan förhandlingarna har börjat?

Storbritannien är en minst lika viktig handelspartner för EU som USA. Tio procent av all intra-EU handel går till Storbritannien, det är ungefär lika mycket som EU-ländernas sammantagna export till USA.

Ur ett svenskt perspektiv är Storbritannien om möjligt ännu viktigare än USA. Det är det tredje viktigaste landet för svensk tjänsteexport och det fjärde viktigaste för varuexport. Hundratusen svenskar bor idag i Storbritannien.

För Sverige är det därför avgörande att vi lyckas hålla samman EU:s gemensamma marknad och värna den fria rörligheten för människor. Annars kommer vi tvingas betala priset för Brexit med förlorade jobb, förlorad tillväxt och välfärd här hemma.

Vi behöver faktiskt inte straffa britterna för att statuera exempel. Det kommer att bli tufft nog för Storbritannien ändå.

Istället måste vi säkerställa att britterna kan lämna på ett så välordnat sätt som möjligt. Det vinner både Sverige och Europa på.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.