Sebastian Bruhn pratar med en patient i SVT-programmet ”Första hjälpen”. Foto: SVT
Debattinlägg

”Syftet har varit att avdramatisera mötet med läkare”

Artros ·

”I de reaktioner vi får i samband med programserien märker vi att många intresserar sig lika mycket, om inte mer, för själva relationen läkare-patient än det specifikt medicinska”, skriver Göran Danasten, Nasim Farrokhnia, Magnus Eriksson, Caroline Rydmarker, Sebastian Bruhn.

Först och främst vill vi tacka skribenterna för engagemanget och att de delar med sig av sin expertis. Flera professorer och experter har kritiserat SVT-programmet Första hjälpen i en debattartikel på SVT Opinion.

Såsom det förtydligas är artros en sjukdom i ledbrosket och begreppet ”förslitning” kan riskera att leda tanken fel för en lekman.

Vi vill samtidigt gärna belysa de faktorer som påverkat form, innehåll och syfte för både hela serien och varje avsnitt: 

Programmet har en bred målgrupp, från skolbarn till pensionärer. De flesta tittare har inte förkunskaper inom de områden som vi tar upp.

I förklarande syfte måste vi därför ofta förenkla det medicinska för att göra det begripligt.

För att verkligen fånga tittarna vill vi också berätta om människorna vi möter på ett fängslande sätt. Det medför ofta kompromisser, till exempel att mycket av det som sägs vid varje möte klipps bort av tidsskäl.

Slutversionen kan därför framstå som än mer förenklande, trots att vi i själva verket gått betydligt djupare in i mötet vid inspelnings-tillfället.

Samtidigt är vi som ni säkert har märkt noga med att hänvisa vidare till specialistkompetens, till exempel fysioterapi, när det är relevant.

I andra SVT-produktioner, bland annat Fråga Doktorn, tacklas ämnet på ett annat sätt, med andra möjligheter till fördjupning.

Tanken med ”Första hjälpen” har varit att på ett underhållande men samtidigt initierat sätt lyfta fram hälso- och sjukvårdsrelaterade frågor och inte minst mötet mellan läkare och patient.

Mycket fokus har legat på att engagera sig i dessa mjuka aspekter av vård, inklusive bemötande, men vi vill framhålla att vi självklart alltid arbetar efter vetenskap och beprövad erfarenhet och all fakta vi nämner i våra samtal är granskade och kommer från säkra källor.

Vissa frågor är tabubelagda eller förknippas med skam, många patienter upplever förvirring inför, medan andra drar sig för, att kontakta vården.

Syftet har varit att avdramatisera mötet med läkare, därför vill vi genom upplysning om vanliga åkommor hitta ett sätt att underlätta för människor.

I de reaktioner vi får i samband med programserien märker vi också att många intresserar sig lika mycket, om inte mer, för själva relationen läkare-patient än det specifikt medicinska.

Vi är ändå både tacksamma och glada att expert-Sverige ser programmet och hör av sig. Det är viktiga synpunkter och något vi definitivt kommer att ha med oss framöver.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.