Debattinlägg

”SVT reproducerar efterbliven alkoholnorm”

ALKOHOL ·

Ungdomens Nykterhetsförbund om SVT:s nya webb-program Klubben:

ALKOHOL Bara några minuter in i första avsnittet av SVT:s nya webbprogram Klubben görs det likatecken mellan fest och alkoholberusning, något som UNF och många andra tycker är en upplevd sanning som är för lite ifrågasatt. Att dricka alkohol ger många ologiska fördelar. Man ursäktas trots otrohet, svek och ett slag på käften. Alkoholen blir ursäkten för omogna handlingar.  Varför känner SVT ett behov av att reproducera en efterbliven alkoholnorm? Det skriver Linda Engström, Ordförande Ungdomens Nykterhetsförbund.

Den 26 november sände SVT det första avsnittet av deras webbprogram Klubben. I sex avsnitt kommer vi få följa klubblivet i ett soligt Sommarstockholm. Ungdomens Nykterhetsförbund älskar klubbliv och vill att fler unga umgås, hånglar och lever ut sig själva. Vi vill ha ett klubbliv där fest står i fokus.

Tidigt i det första avsnittet berättar en journalist hur det ligger till: ”Vem blir inte glad av att liksom dricka bärs och dansa och hänga med sina vänner och lyssna på bra musik.” Jag håller med. Alla vill ha roligt och lyssna på bra musik. För många är det festen som är i centrum snarare än själva alkoholen. Allt fler dricker alkoholfria drinkar på krogen och fler och fler unga tycker att nykterhet är fräscht.

Några minuter in sägs det att människor alltid har använt berusningsmedel. Vad berusning är och vilken del alkoholen har i berusningstillståndet lämnas osagt. Det görs likatecken mellan fest och alkoholberusning, något som UNF och många andra tycker är en upplevd sanning som är för lite ifrågasatt.

Alkohol i sig gör människor trötta. Det minskar den intellektuella förmågan och försämrar koordinationen. Ibland dricker människor alkohol för att bli lulliga och avslappnade, andra gånger för att go bananas. Båda gångerna är förväntningarna på kvällen det som avgör vilket tillstånd alla festande människor hamnar i. Det är helt enkelt en social konstruktion som skapas genom gemensamt upplevda erfarenheter. Förväntan om att det ska bli den bästa kvällen ever är starkare än den kemiska påverkan som alkoholen har. Därför blir många peppade snarare än trötta av alkohol.

Att dricka alkohol ger många ologiska fördelar. Man ursäktas trots otrohet, svek och ett slag på käften. Ett sådant inlärt beteende i en klubbmiljö är accepterat. Alkoholen blir ursäkten för omogna handlingar. Många stör sig på det, men tänker att det är smällar man får ta när det är fest.

Förväntans-fyllan är stark, vilket inte är ett dugg konstigt. Alkoholen ses som social kompetens på flaska och detta ger en enorm placeboeffekt. Det är roligt att gå in i ”party mode” och vilja dansa hela natten, hångla en extra gång och skratta tills alla får magknip. Tyvärr är det allt för många som tror att det är alkoholens förtjänst. I själva verket är det du själv som avgör om det blir en glad, avslappnad, eller hämningslös kväll. Det är du som är kraften bakom all fest!

SVT har bara visat 2 av 6 program. Kanske kommer framtida avsnitt att visa ett större utbud av klubblivet än deras skapade mainstreambild av att alla-vill-supa-på-klubb. Alkoholfritt utbud är efterfrågat och hett och det skulle vara kul om SVT ville visa upp den variation av klubbliv som faktiskt finns.

Sammanfattningsvis är jag inte ensam om att satsa på att festa hållbart och röja med klar blick eller att tycka att alkoholnormen är gammalmodig. Det finns massor av människor som vill festa och dansa, som samtidigt tycker att alkoholen mest är i vägen och inte tillför något. Därför måste jag fråga varför SVT känner ett behov av att reproducera en efterbliven alkoholnorm?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.