Sexhandel
Malin Björk (V) uppmanar liberalerna att ställa sig bakom den svenska sexköpslagen även i EU. Foto: YVONNE ÅSELL / SVD / TT
Debattinlägg

”Ta ställning för de sexuellt utnyttjade kvinnorna!”

SEXHANDEL ·

”I kampen mot människohandel och prostitution står vänsterpartiet upp för den svenska sexköpslagen såväl hemma i Sverige som i EU. Frågan är varför den svenska borgerligheten inte är lika tydlig. Idag är det upp till bevis, moderater och liberaler.
Visa var ni står!”, skriver Malin Björk (V).

Om debattören

Malin Björk (V)
EU-parlamentariker

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Idag röstar Europaparlamentet om en rapport med rekommendationer som ska stärka arbetet mot människohandel (trafficking) inom EU. Särskilt fokus ligger på att stoppa handeln med kvinnor för sexuella ändamål eftersom det är den vanligaste formen av människohandel i EU.

Vänsterpartiet har under hela tiden som rapporten tagits fram tryckt
på för den svenska sexköpslagen, även kallad ”den nordiska modellen”, ska ha ett starkt inflytande. Vi tycker nämligen att ansvaret ska läggas där det hör hemma, på hallickar och torskar som köper och utnyttjar.

Synen på prostitution är avgörande för valet av strategier även när det gäller bekämpningen av kvinnohandeln. Människohandel och prostitution är nämligen två sidor av samma mynt, inte två separata problem, som våra politiska motståndare hävdar. 

Rapporten har tagits fram i ett ambitiöst samarbete mellan Europaparlamentets jämställdhetsutskott och utskottet för inrikes och rättsliga frågor.

Efter utfrågningar med experter som den svenska polisen, forskare, före detta offer och en rad kvinnorättsorganisationer landade rapporten rätt i sina rekommendationer. I den står klart och tydligt att för att bekämpa människohandeln måste efterfrågan på kvinnors kroppar minska.

Här har den svenska sexköpslagen visat sig vara en effektiv åtgärd. Vänsterpartiet har också tryckt på för att offer för människohandel ska ha rätt till stöd och uppehållstillstånd. 

Rapporten visar tydligt att människohandel, precis som prostitution, är ett könsspecifikt fenomen som kräver könsspecifika åtgärder. Kvinnor och flickor utgör 80 procent av de registrerade offren för människohandel.

Nästan alla (95 procent) utnyttjas sexuellt. Barn utgör 16 procent och flickor representerar upp till 13 procent. Sju av tio av människohandlarna är män.

Min förhoppning är nu att en majoritet av hela Europaparlamentet ställer sig bakom betänkandet. Tyvärr tänker parlamentets liberala grupp, där svenska Liberalerna och Centerpartiet ingår, försöka vattna ner rapporten genom att stryka den del som förespråkar den nordiska modellen. Här har prostitutionslobbyister och sexindustrin tydligen varit framme.

Det är också oroväckande att på nära håll bevittna Moderaternas inställning. När rapporten först togs upp i jämställdhetsutskottet röstade Maria Corazza Bildt emot ett förslag om att stärka offrens rättigheter, som kostnadsfri rättshjälp och hälso- och sjukvård, inklusive rätt till abort för kvinnor som blivit offer för sexuellt utnyttjande och rätt till uppehållstillstånd.

Det vore olyckligt om detta gedigna arbete nu plötsligt skulle försvagas för att ge plats för en politik som ställer sig på hallickars och sexköparnas sida snarare än kvinnornas. Nu är det dags för alla svenska ledamöter att bestämma sig för vems intressen de vill försvara, kvinnornas eller hallickarnas?

Kan alla, inklusive de svenska Liberalerna, ställa sig bakom den svenska sexköpslagen även i EU?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.