Debattinlägg

”Hur kan man tro att försämrat anställningsskydd leder framåt?”

Psykisk ohälsa ·

”För baristorna, vårdbiträdena och kassörskorna är ökad otrygghet inte lösningen utan problemet”, skriver Hanna Cederin.

Om debattören

Hanna Cederin
Förbundsordförande Ung Vänster

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Henrik Edin från Liberala Ungdomsförbundet svarar i SVT Opinionmin artikel om att trygghet och makt är lösningen på den skenande ohälsan på jobbet.

Han rör ihop och förklarar rapporter om ökande ohälsa bland de som jobbar med att andra är arbetslösa, och vill att det ska bli enklare för arbetsgivare att ge anställda sparken.

Liberala Ungdomsförbundet lever kvar i det förgångna och ropar på mer av samma gamla reformer som visat sig inte fungera.

Edin skriver att det är viktigt att ha ett jobb, känna samhörighet med kollegor och tjäna egna pengar för att må bra.

Det stämmer, och just därför är det så dåligt att så många visstidsanställda jobbar under det ständiga hotet om att inte få behålla jobbet, förlora kontakten med kollegorna och inte få tillräckligt med lön i slutet av månaden.

När högern argumenterar för sin älskade ”flexibilitet” och ”sänkta trösklar” ställer jag mig ofta frågan om de nånsin träffat en visstidsanställd.

Kanske har man bara stått på andra sidan disken och beställt sin latte, sett hemtjänstpersonalen i trappuppgången eller fönstershoppat utanför butikerna. Hur kan man annars tro att ett försämrat anställningsskydd leder framåt?

För baristorna, vårdbiträdena och kassörskorna är ökad otrygghet inte lösningen utan problemet. Att gå på en otrygg anställningsform är att ha mindre makt över arbetsmiljö, schema och villkor.

Hälften av de visstidsanställda på hela arbetsmarknaden uppger att de får veta när de ska jobba mindre än en vecka innan. Det krävs ingen professor i psykologi för att förstå hur det påverkar hälsan.

Precis som Henrik Edin skriver är otryggheten och ohälsan är inte bara ett ungdomsfenomen och gäller inte bara visstidsanställda eller LO-arbetare. Ökningen av problemen gäller hela arbetsmarknaden, vilket Sveriges Företagshälsor visar i sin rapport.

Det stämmer överens med att utvecklingen med otryggare villkor är liknande för tjänstemän, som går på vikariat, provanställningar och projektanställningar, medan arbetare oftare anställs på korta visstidskontrakt, eller ”vid behov”.

Bland kvinnor har arbetsmiljöproblemen sedan mätstarten 1998 aldrig varit större, och männen uppnår sin näst högsta notering sedan toppnoteringen 2003 enligt Arbetsmiljöverket.

Undersökningar visar att ju fler som är visstidsanställda, desto mer stress känner även de fast anställda på arbetsplatsen.

Det är ingen slump att arbetsmarknaden ser ut så, det beror på en medveten och bakåtsträvande högerpolitik där makt flyttats från de anställda till arbetsgivarna.

Det går att vända utvecklingen med en medveten politik som leder framåt – en modern arbetsmarknad där de som jobbar har inflytande och trygga villkor. Det första steget in i framtiden är att avskaffa Allmän Visstid som anställningsform.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.