Foto: Fanni Olin Dahl / TT
Debattinlägg

”Uppdatera sexualundervisningen”

Nätpedofilerna ·

”När min dotter, då 12 år gammal, kom hem och frågade mig: 'Måste man ha analsex?' förstod jag hur tidigt barnen kom i kontakt med porr och hur okunniga och osäkra de känner sig”, skriver Paula Jacobsson.

Om debattören

Paula Jacobsson
Författare och debattör

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Idag kan vi i Aftonbladet läsa om hur barn, i synnerhet flickor, blir kontaktade på internet av vuxna män för sex. Våra barn är inte förberedda eller informerade om hur de ska hantera det.

Världen har förändrats sedan internets inträde i våra hem och vi måste förändras med det. Det går inte längre att ursäkta sig med att vi tycker det är pinsamt att tala med våra barn om sex, vi förväntar oss att skolan ska ta hand om det eller att vi helt enkelt inte hade en aning om vad som sker.

När min dotter, då 12 år gammal, kom hem och frågade mig: ”Måste man ha analsex?” förstod jag hur tidigt barnen kom i kontakt med porr och hur okunniga och osäkra de känner sig.

Internet medför att barnen har tillgång till porrsidor som inte ens vuxna i alla lägen kan hantera. Bilder och företeelser som visas kan skada deras känslomässiga uppbyggnad och även förändra signalsystemet i hjärnan.

Vi kan inte längre stoppa huvudet i sanden och låta dem använda internetporr som vägledare och utbildare i sexualitet.

Trots att vi alla vet att pedofili är förbjudet, att majoriteten äcklas och avskyr detta beteende, har internetporren, vare sig vi vill det eller inte, förändrat både vårt samhälle och vår sexualitet. Budskapet om vad som är tillåtet, friskt eller välgörande är numera oerhört luddigt och ännu mer så för barn som inte själva kan välja.

Det har blivit norm att raka sitt kön, plastikoperera bröst, använda 'leksaker' som piskor och handbojor och att nynna med i texter om spanking.

I dag ses man inte längre med blida ögon om man inte är åtminstone lite kinky eller har någon fetisch.

Modevärlden hoppar på trenden med S&M och helt plötsligt blir det rumsrent med sadism och masochism eftersom det till och med anammas av något så rekorderligt som klädkedjan KappAhl!

Detta normaliserande av porrbeteenden gör att våra barn tror att det förväntas av dem att acceptera allt från analsex till dejt- och gruppvåldtäkter.

Många män, unga som gamla, tar denna normalisering som en tillåtelse att agera ut sexuella fantasier som borde ha stannat i vederbörandes huvud. Utan vägledning tror många barn att porrindustrin visar hur sex ser ut.

Det här handlar inte enbart om pedofili, dessa män är symtom och inte orsak. Även om de bestraffas löser vi inte problemet. Vi behöver utbilda våra barn om hur deras känslor påverkar deras upplevelse av sex, vi behöver utbilda våra barn i deras absoluta rätt att säga NEJ.

Vi måste informera våra barn om att sexualitet aldrig ska handla om smärta och lidande, rädsla eller våld, utan att sexualitet handlar om lekfullhet, njutning och kärlek. Det är OK att säga nej till allting annat.

Vi kan inte med förbud stoppa utvecklingen, men med riktig information och utbildning inom området kan vi ge våra barn makt och tydliga riktlinjer för hur de ska hantera den.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.