Foto: Fredrik Sandberg / TT
Debattinlägg

”Välfärden börjar med jobbskaparna”

Småföretagarna ·

”Trots att både Socialdemokrater och Moderater gärna talar om välfärd och jobb, så syns det inte ett spår av engagemang för jobbskaparnas självklara rätt att ta del av den trygghet man finansierar för alla”, skriver Elisabeth Thand Ringqvist.

Om debattören

Elisabeth Thand Ringqvist
VDFöretagarna

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Både Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven vet att de jobb som de talar om, skapas i de små företagen. Men trots att dessa småföretag skapat fyra av fem nya jobb de senaste tjugo åren, är de partiledare som sätter agendan, förbluffande tysta om deras villkor.

Att anställa är att ta på sig ett stort ansvar. Varje månad ska löner betalas ut och sociala avgifter ska redovisas. Man ska avsätta pengar till kollektivavtalade pensioner och andra förmåner i anställningsavtalet. Det ska göras också de månader företaget går lite trögare.

Mer än varannan företagare har någon gång avstått från att betala ut lön till sig själv för att kunna betala sina anställda. Många har gjort det flera gånger. I många fall handlar det om företag där det kanske rentav skulle vara rationellt att minska personalstyrkan genom uppsägningar.

Men i ett företag där man lever nära sina anställda och tillsammans utvecklar företaget är det ett sista steg, sedan man prövat alla andra utvägar. På så sätt är jobb i småföretag ofta tryggare än i andra verksamheter.

Att bli företagare är ett medvetet risktagande, därför att man vill förverkliga en idé eller få större frihet att bestämma över sin tid. På senare tid har också företagandet förändrats. Vi ser fler kvinnor som startar företag, även om ökningen är alltför långsam. Utrikesfödda är sedan länge mer entreprenöriella än infödda svenskar.

Men även mäns företagande förändras. Om den traditionella bilden av en företagare är en svenskfödd medelålders man i industrin som inte tar ut föräldrapenning eller sjukskriver sig.

Men många nya företagare kommer från en bakgrund som anställda, med hög utbildning och som startar företag i tjänstesektorn. De är lika moderna som människor i allmänhet.

Faktum är att det nog är en viktig förklaring till IT-undret. Ett modernt, öppet och tolerant land med god välfärd är en bra grogrund för innovationer och nytänkande.

Men även om företagarna är moderna och lever i 2000-talet, så får man ibland intrycket att politiken lever kvar i industrisamhället, där anställning i storföretag är norm och företagare lever efter traditionella könsroller, utan anspråk på moderniteter som att vara hemma med barn. Någon annan slutsats är svår att dra av en politik som fortfarande särbehandlar företagare i trygghetssystemen.

Företagare har ofta svårt att få SGI, den sjukpenninggrundande inkomsten, fastställd som grund för föräldra- och sjukpenning. Inkomstuppgifter ifrågasätts och handläggningen drar lätt ut i månader, med följd att företagare lever helt utan inkomst under perioder.

Stelbenta regler leder till att företagare som blir allvarligt sjuka och inte hinner skicka in blanketter i tid kan stå helt utan skyddsnät, trots att företagare betalar in väsentligt mer i systemen än vad de utnyttjar.

Men trots att både Socialdemokrater och Moderater gärna talar om välfärd och jobb, så syns det inte ett spår av engagemang för jobbskaparnas självklara rätt att ta del av den trygghet man finansierar för alla.

Välfärden börjar med jobbskaparna. Det måste också synas i valrörelsen.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.