Ur filmen: Någon annan betalar – en film om slöseriet med dina skattepengar.
Debattinlägg

”Väljarna bestraffade slöseri”

Valet 2014 ·

”Politiker från alla partier kan nu konstatera att domens dag kommer, även om det dröjer fyra år”, skriver Martin Borgs.

Om debattören

Martin Borgs
Dokumentärfilmare, slöseriombudsman

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Bryr sig väljarna om slöseri med skattepengar? Får uppmärksammade skandaler något genomslag på valdagen?

Ja, låt mig ge några tydliga exempel:

Smedjebacken ska värma upp en sjö fem grader så att det ska gå att bada i september. Syftet är att locka till sig barnfamiljer Att värma upp sjön kommer att kosta minst nio miljoner kr. Badet skulle ha invigts i maj 2014 men har i skrivande stund ännu inte öppnat.

Smedjebacken var tidigare socialdemokraternas starkaste fäste i Sverige. Partiet hade 59,6 procent av rösterna 2010. Nu tappade man 16 procent av väljarna.

I Götene blev det lokala partiet Götenes Framtid näst största parti. Partiet har varit motståndare till projektet Medeltidens Värld, som kostat skattebetalarna omkring 100 miljoner kr.

Socialdemokraterna har alltid haft egen majoritet i Örnsköldsvik. Nu gjorde man sitt sämsta val någonsin. Omkring 2 500 före detta socialdemokrater röstade på något annat parti lokalt, samtidigt som fler röstade på socialdemokraterna till riksdagen. Partiets egen förklaring till raset är kommunens etanolaffärer, som kostat omkring en miljard kr.

I Falun blev moderaterna och socialdemokraterna valets stora förlorare. Bägge partierna har stått bakom Faluns ansökan om skid-VM 2015. Löftet om att VM skulle kosta 80 miljoner kr är brutet sedan länge. Nu är notan uppe i 300 miljoner kr. Dyrast har renoveringen av hoppbackarna varit: 200 miljoner kr, trots att backhoppning knappt har några aktiva utövare.

I Göteborg slog socialdemokraterna nytt bottenrekord och fick bara stöd av drygt 22 procent. Under den senaste mandatperioden har skandalerna avlöst varandra.

Ta bara den kommunale tjänstemannen som köpte damkläder för 600 kr på kommunens bekostnad och kallade det för lunch. När han avslöjades av Uppdrag Granskning medietränade kommunen honom för 145 000 kr. Trots det tvingades han avgå. Då fick han en fallskärm på tre miljoner kr.

Jag är inte överraskad över det starka engagemanget mot slöseri med skattepengar. Över 50 000 personer följer mitt arbete som slöseriombudsman på Facebook, och tipsen strömmar in varje dag.

Tio dagar före valet släppte jag ”Någon annan betalar” – en film om slöseri med dina skattepengar. Det blev ett av de populäraste klippen på YouTube under valrörelsens sista vecka med över 200 000 visningar. Inte illa för en timslång dokumentär om kommunalpolitik.

I filmen intervjuar jag Inga-Britt Ahlenius, internationell expert på revision. Hon konstaterar att det är fullständigt otillräckligt att utkräva ansvar i val vart fjärde år om vi vill ställa enskilda tjänstemän och politiker till svars.

Vi måste därför återinföra det tjänstemannaansvar som avskaffades på sjuttiotalet, menar Ahlenius. Jag håller med henne. Det borde finnas andra konsekvenser än att lösa ut en fallskärm när tjänstemän och politiker gör fel.

Samtidigt kan politiker från alla partier nu konstatera att domens dag kommer, även om det dröjer fyra år. Låt därför Gustav Möllers ord bli ditt motto för den kommande mandatperioden:

”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket.”

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.