Foto: Hasse Holmberg / TT
Debattinlägg

”Vår familjepolitik ser till barnens bästa”

OFRIVILLIG BARNLÖSHET ·

”Inför vi rätt till insemination för ensamstående innebär det ett tydligt brott mot barnkonventionen”, skriver Emma Henriksson (KD) i en replik till Kristina Ljungros, RFSU.

Om debattören

Emma Henriksson
Familjepolitisk talesperson (KD)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

RFSU efterfrågar på SVT Opinion den 25 augusti en familjepolitik för ofrivilligt barnlösa.

Alla som själv känt den starka längtan eller sett den hos någon nära vet vilken smärta ofrivillig barnlöshet kan föra med sig. Det är därför inte helt oväntat att efterfrågan på förslag som skulle vara till gagn för barnlösa ökar. Tyvärr finns en risk, i viljan att möta vuxnas barnlängtan, att barnen glöms bort.

När vi kristdemokrater formar vår familjepolitik, även i de delar som ska öka möjligheten för fler att bli föräldrar, är det med barnens behov och rättigheter som utgångspunkt.

I vissa delar är vi överens med RFSU. Antal försök och åldersgräns ska baseras på medicinska överväganden – inte vara ett geografiskt lotteri. Ett arbete med riktlinjer pågår hos Sveriges Kommuner och Landsting, men vi är beredda att gå ännu längre.

För att få en mer jämlik och effektiv sjukvård föreslår Kristdemokraterna därför att staten tar över ansvaret för sjukhusvården.

I andra delar av RFSU:s förslag leder viljan att gå barnlösa till mötes till att viktiga etiska principer åsidosätts. För all typ av organ- eller vävnadsdonation är de etiska övervägandena centrala.

En symbolisk ersättning utgår till donatorn, men det har rått stor enighet om att vi inte accepterar organhandel. Det är förbjudet i såväl svensk lag som i den av Sverige undertecknade Oviedokonventionen.

I Skåne, som lyfts fram som exempel, har därför protesterna mot ersättningshöjningen för äggdonatorn från 3 000 till 10 000 kronor varit stora. Inte minst från regionens eget etiska råd.

Både risken för handel med mänsklig vävnad och behov av ökad kunskap om barns rätt till sitt biologiska ursprung är frågeställningar som inte kan viftas förbi när politiska beslut tas om donation av könsceller – befruktade eller obefruktade.

Barnlängtan kan vara stark även hos en person som lever ensam. Men den vuxnas längtan efter barn kan aldrig övertrumfa barns rätt till föräldrar.

Att genomföra en lagstiftning som från början utesluter pappan ur barnets liv är att negligera barns rätt till båda sina föräldrar. Det handlar inte om att vi tvivlar på ensamstående mammors förmåga att ge ett barn en kärleksfull uppväxt.

Men att eftersträva att barn ska fråntas rätten till en förälder ställer hela samhällets syn på föräldraskapet på ända.

Inför vi rätt till insemination för ensamstående innebär det ett tydligt brott mot barnkonventionen.

Allt fler partier har anslutit sig till Kristdemokraternas ståndpunkt att barnkonventionen ska bli lag.

Det finns skäl att påminna dessa partier om att barns rättigheter inte är något smörgåsbord varifrån vi kan plocka det vi gillar och ignorera det som konkurrerar med viljan att tillfredsställa vuxnas längtan.

RFSU frågar vilket parti som kan presentera en familjepolitik som utgår från ofrivilligt barnlösa. Ofrivillig barnlöshet är, enligt Kristdemokraterna en gemensam angelägenhet, men barns rättigheter står alltid över vuxnas längtan.

Vi presenterar därför en familjepolitik som utgår ifrån barnen.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.