Debattinlägg

Vart tog pengarna till våldsutsatta kvinnor vägen?

KVINNOJOURER ·

Gudrun Schyman, Özz Nujen, Lawen Mohtadi m fl uppmärksammar regeringen på nedläggningshotad kvinnojour:

Ansvariga ministrar måste ge resurser till Terrafem, det skyddade boendet som tar emot kvinnor med utländsk härkomst.

I september lovade Maria Arnholm och Maria Larsson en fördubbling av medlen till kvinnojourer. Vad hände med det löftet?

Den 3 september 2013 gjorde ministrarna Maria Larsson och Maria Arnholm ett uppmärksammat utspel i en artikel i Svenska Dagbladet. De redovisade regeringens beslut att mer än fördubbla anslagen till kvinnojourerna för 2014. En viktig anledning var att Terrafem i augusti hade slagit larm om att pengarna för skyddat boende för våldsutsatta och hotade invandrarkvinnor var slut, och Terrafem nämndes särskilt i artikeln.

Efter Terrafems larm i augusti var stödet från politiker, forskare, organisationer och debattörer brett och kraftfullt. Och efter det positiva beskedet från de ansvariga ministrarna om mer pengar 2014 beslöt Stockholms stad att skjuta till medel för att rädda boendet året ut.

Terrafem hade alltså gott hopp inför det nya året. Men döm om vår förvåning när beskedet från Socialstyrelsen om anslaget för 2014 kom den 17 januari. Anslaget är exakt lika stort – eller rättare sagt lika litet – som för 2013. Det kommer inte på långt när att räcka i år heller.

Vi hoppas fortfarande att det handlar om något slags missförstånd. För vi vägrar att tro att två ministrar vill gå ut med ett tomt löfte, ett löfte som inte fullföljs. Inte i en sådan här livsviktig fråga. Och inte ett valår.

Men nu tycks ministrarna mena att detta med medelstilldelning är Socialstyrelsens ansvar, medan Socialstyrelsen bollar frågan neråt och hävdar att det är kommunernas ansvar. Och kommunerna ger inte bidrag till en nationell verksamhet. En serie ansvarsfriskrivningar. Än en gång riskerar det skyddade boendet att falla mellan stolarna. Än en gång riskerar de kvinnor och barn som är utsatta att bli svikna.

Vi vill inte tro att regeringen önskar att det största skyddade boendet i Sverige för våldsutsatta kvinnor, som tar emot våldsutsatta kvinnor med utländsk härkomst från hela landet, ska tvingas att stänga. Inte när ledande politiker om och om igen hävdar brottsoffers rättigheter, menar att man ökar insatser för kvinnor och barn som drabbats av mäns våld och dessutom att invandrade är en särskilt prioriterad grupp. För att dessa kvinnor ska kunna skyddas, överleva och fortsätta leva behövs resurser.

Vi som skriver under detta upprop stödjer Terrafems kamp för våldsutsatta kvinnor, barn och unga. Därför ställer vi nu frågan till Maria Larsson och Maria Arnholm: Står ni fast vid ert löfte om fördubblade anslag till Terrafem för 2014?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.