Foto: Henrik Montgomery / TT
Debattinlägg

”Vi bekämpar organiserad brottslighet”

Narkotika ·

”Vår utgångspunkt är att försvåra för de kriminella som tjänar grova pengar på det mänskliga lidande som narkotikahandeln för med sig. Under nästa mandatperiod så kommer vi att införa ett synnerligen grovt narkotikabrott”, skriver Krister Hammarbergh.

Om debattören

Krister Hammarbergh
Gruppledare Justitieutskottet (M)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

På SVT Opinion ifrågasätter Louise Persson i en debattartikel värdet av skärpta straff för narkotika. Hon kritiserar regeringens förslag om strängare straff för grova narkotikabrott och menar att regeringen straffar dem som behöver hjälp.

Vi delar inte den uppfattningen. För oss är det självklart att allvarlig brottslighet måste få konsekvenser samtidigt som vi ska hjälpa dem som fallit offer för missbruk.

De två hör nämligen ihop; dels måste rättsstaten utdöma straff som motsvarar det allvar och den kränkning ett brott innebär, dels måste de som fallit offer för missbruk erbjudas vård och behandling som kan hjälpa dem ut ur missbruket.

Alla vet de tragiska konsekvenser ett narkotikaberoende för med sig. Det drabbar individen, men också dennes familj, vänner och samhället i stort.

Vi står upp för en fortsatt restriktiv narkotikapolitik, men om en sådan politik ska lyckas så förutsätter den stränga straff. Därför har vi föreslagit tuffare straff för de som organiserar och tjänar stora pengar på narkotikahandel.

Vår utgångspunkt är att försvåra för de kriminella ligor och personer som tjänar grova pengar på det mänskliga lidande som narkotikahandeln för med sig. Genom att göra det skyddar vi människor från narkotikans destruktiva kraft.

Narkotikastraffutredningen konstaterade nyligen att Sverige ligger i underkant när det gäller straffen för de riktigt grova narkotikabrotten. Detta efter att HD i en rad avgöranden infört en ny praxis som inneburit väsentligt kortare strafftider för innehav av stora mängder narkotika.

Utredningen föreslår att straffskalorna för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling, delas upp i ett grovt brott och ett synnerligen grovt brott. De längre strafftiderna ska användas för de grövsta brotten.

Vi delar narkotikastraffutredningens slutsatser och om väljarna återigen ger oss förtroende att leda Sverige under nästa mandatperiod så kommer vi att införa ett synnerligen grovt narkotikabrott.

En stor del av dem som tas in i anstalt eller påbörjar verkställighet av frivårdspåföljd är narkotikamissbrukare. Därför måste Kriminalvården fortsätta bekämpa narkotikamissbruket. Tiden i fängelset måste ha ett bra innehåll där behandling kombineras med studier och arbete.

Vi har gett Kriminalvården utökade resurser för att myndigheten ska klara av det uppdraget. Tiden i anstalt eller under övervakning ska vara inriktad på åtgärder som ökar de dömdas förutsättningar att leva ett liv utan kriminalitet och droger när de kommer ut.

Genom lagstiftning, opinionsbildning och förebyggande arbete vill vi begränsa tillgången till narkotika. Det ska kombineras med effektiva och goda behandlingsmöjligheter.

Däremot är det verklighetsfrämmande att inte inse att grova brott måste få konsekvenser. Det vore dessutom ett svek mot de allra svagaste i samhället.

Av hänsyn till dem och av omtanke för kommande generationer kommer vi fortsatt stå upp för en sträng, fast och konsekvent syn på narkotikabrott.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.