Debattinlägg

Vi gillar myten om Kamprad som jordnära smålänning, det är därför vi inte vill se att han leder landets största skattesmitarföretag

ETC-grundaren Johan Ehrenberg om reaktionerna mot Ikea-avslöjandena:

IKEA-GRANSKNINGEN Ikea är inget svenskt utan ett multinationellt företag. Problemet för företaget är att man vill låtsas om annat. Och även om skatt är en känslig fråga i Sverige är skattesmitning ännu känsligare. Det skriver ETC-grundaren Johan Ehrenberg.

Ikea och Ingvar Kamprad är bland det heligaste som finns i Sverige. Det är lite som vår “amerikanska dröm”, vi mår alla bra av att tro på historien om en vanlig, enkel och snäll man som tar sig fram med vanligt enkelt “sunt förnuft”. Vi gillar tanken på att vem som helst, även en möbelhandlare utan kontakter eller förmögenhet eller utbildning från Älmhult kan bli stor och betydande i världen. Vi är ju alla i Sverige från Älmhult, bara för några årtionden sen bodde majoriteten i småstäder och vi började möblera våra folkhem.

Men att Ikea använder den bilden av Sverige, att man medvetet presenterar sig som ett svenskt och inte ett multinationellt bolag, betyder ju inte att vi ska okritiskt tro på det. Speciellt inte som Ikeas ansvariga faktiskt själva talar om det där “pursvenska” som en image och affärsidé. För image är en sak och verklighet en annan.

Ikea är ett multinationellt bolag, ägt av en internationell finansfamilj som heter Kamprad. Några hundra miljarder i ansamlade överskott finns på konton i Holland och Liechtenstein och det är precis som med alla annan multinationell verksamhet. Man ställer sig ovanför de olika nationalstaterna, man överför så mycket kapital man kan till skatteparadis och man gör det av en enda anledning. Så lite pengar som möjligt ska gå till staten. Så mycket som möjligt ska gå till det egna företaget.

Ikea betalar mycket mindre i skatt än en liten möbelhandlare i Älmhult eller Borås. Ikea betalar mycket mindre i skatt än en bonde. Ikea betalar extremt lite i skatt eftersom man gör samma sak som Wallenbergs riskkapitalbolag EQT eller amerikanska oljebolag eller internationella livsmedelsbolag. Man smiter från skatt för att öka den egna vinsten.
Kanske inte för att konsumera den. Det ÄR svårt att konsumera miljarder. Utan för att samla makt och nya affärsmöjligheter.

Ikea är idag en bank. Ikea är en storproducent av möbler som man producerar till lägsta möjliga pris internationellt. Ikea är ett gigantiskt varuhus som mest liknar det amerikanska Wal Mart i sin likriktning, i sin “företagskultur” och i sin ansträngning att hålla nere löner och växa genom “köpa billigt, sälja lite dyrare” filosofin.

Det här är alltså ett gigantiskt storföretag som i stort sett är som alla andra gigantiska storföretag. Så varför blir det sån upprörd debatt?

För att Kamprad är gammal? 84 år! Nja, även Warren Buffet (80) och Rupert Murdoch (79) är gamla. Många internationella finansmän är det. Få blir rasande om man avslöjar att Ericsson smiter från skatt eller att Volvo betalar mindre i skatt än en småföretagare. Ja en del blir arga på företagsägarna. Men få blir kränkta över avslöjandet i sig.
Men så är det inte med Ikea.

Ingvar Kamprads personliga image är för många så hoppfull och trevlig att man helt enkelt inte vill förstå vem han är. En rik internationell finansman. Att han själv sen njuter av den bilden om honom som annorlunda företagsledare, att han uppmuntrar synen på sig själv som enkel och jordnära, är ju inget att säga om. Alla storföretagare odlar olika myter om sig själva. Problemet för Kamprad är att myten spricker varje gång man börjar granska hans egen mytbild.
Han är världens rikaste folkpensionär och dessutom ledare för ett företag som  gör sitt bästa för att undvika skatt.

På ren svenska ett skattesmitarföretag. Landets största.

Det är inget olagligt med det. Tyvärr. Men det är väldigt, väldigt känsligt. För liksom politiker i Sverige lyckats skapa en hets mot sjuka och arbetslösa genom att påstå att fusket är utbrett, så tycker nog alla lika illa om när någon smiter från skatt. Hela bilden av Ikea som något annat än ett WalMart riskerar spricka.

Mest känsligt är det här naturligtvis för själva företagskulturen. Personalen på Ikea måste gilla läget (annars kan man inte jobba där) och läget blir självklart sämre om man vet att ägaren dribblat bort miljarder i skatt till skatteparadis.
Det avslöjanden om Kamprads legala skattesmitning hotar är alltså lugnet på golvet. Hur många miljarder i höjd lön har istället blivit anonyma miljarder i Liechtenstein i tron att man därmed gynnar sitt eget jobb? Det är den frågan Kamprad är mest orolig för.

Men är inte Ikea svenskt? Nej. Det är inte mer svenskt än köttbullar. Och när någon steker köttbullar i Hong Kong för att servera på restaurangen så är det inte Sverige, inte svenska skattebetalare, inte svensk ekonomi och framförallt inte svensk  trygghet, sjukvård eller skola som får överskottet. Utan bara familjen Kamprad.

Egentligen borde vi ta betalt i form av licenspengar på att de utnyttjar varumärket Sverige på ett otillbörligt sätt.
Vi kanske kan bilda en gemensam stiftelse.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.