Debattinlägg

Vi har övertygande bevis för att huliganerna hotar demokratin i AIK

AIK OCH HULIGANERNA ·

Uppdrag Gransknings Nils Hansson svarar Richard Slätt om Firmans infiltration i AIK:

Richard Slätt påstår att vi saknar belägg för att Firman Boys hotar AIK:s demokrati. Men till varje publicerat inlägg från huliganernas eget hemliga forum har vi kompletterande källor som bevisar att forumets innehåll stämmer. När ideellt engagerade gräsrötter inom AIK berättar att de inte vågar stå upp emot Firman handlar det om ett hot mot demokratin, skriver Nils Hansson, Uppdrag Granskning, i en replik.

Efter reportaget i Uppdrag granskning igår har vi från personer inom AIK fått två helt olika reaktioner. Vissa anser att vi har en agenda där vi försöker sänka klubben utan belägg. Andra hör av sig till oss och säger tack.

De som är tacksamma är människor som engagerat sig ideellt i föreningsdemokratin i en av Sveriges största klubbar, som sett hur de våldsamma supportrarna fått ett oproportionerligt inflytande eftersom de med sitt våldskapital gör folk rädda.

En person skriver såhär: ”Äntligen någon som står upp för oss vanliga AIK:are som inte har mod att konfrontera huliganerna som förstör min klubb.”

Men hammarbyaren Richard Slätt ställer sig på den kritiska sidan och påstår i en artikel på SVT Debatt att vi inte har några som helst belägg för att Firman hotar AIK:s demokrati. På Twitter anser han att vi inte ens kan hantera journalistikens ABC.

Vi har fått tillgång till ett omfattande material från de stängda delarna på Sverigescenen.se – Firman Boys egen hemsida. Detta är inget vanligt supporterforum. Det är ett hemligt forum med flera olika nivåer av sekretess där medlemmarna även kan skriva privata meddelanden. Till vissa delar av forumet har bara Firman Boys tillgång. När vi fick ta del av inlägg och privata meddelanden därifrån hittade vi mycket känslig information.

I forumet beskriver Firman själva i detalj hur de hotat spelare, ledare och chefer inom AIK. Framför allt lägger medlemmar fram detaljerade strategier för att infiltrera klubbens styrelser med ledamöter som är ”vänner” till Firman Boys. De nämner namn, berättar varför de är lojala mot Firman och vilka frågor de ska driva för Firman när de sitter i styrelsen.

Dessutom skriver de hur huliganernas agenda inte får avslöjas till andra supportrar inom klubben.

Men vi har inte byggt vårt reportage enbart på detta forum. Firmornas egen version av verkligheten är en partsinlaga och räcker inte för ett avslöjande reportage.

Därför har vi till varje publicerat inlägg från forumet tagit fram kompletterande källor, personer inom AIK och även inom Firman som kunnat bevisa att forumets innehåll stämmer.

Genom e-post och andra källor har vi kunnat belägga hur rapporter från styrelserummen sedan 2009 kontinuerligt läckts till Firman Boys från flera av deras allierade ledamöter. Det gäller till exempel uppgifterna från en av styrelseledamöterna som rapporterade känslig information från styrelsemöten direkt till Firmans ledare på Sverigescenen.

Informationen är mycket känslig, speciellt för ett aktiebolag och innehåller bland annat rapporter om ekonomin.

Varför publicerar vi inte all denna information? Det handlar framförallt om källskydd. Genom att publicera vissa av bevisen för hur nuvarande ledamöter lierat sig med Firman skulle vi riskera att avslöja våra anonyma källor och utsätta dem för fara. Det kan vi inte göra.

Reportrarna som gjort reportaget älskar fotboll precis som Richard Slätt, och tycker att en av världens mest demokratiska idrottsrörelser måste bevaras. När ideellt engagerade gräsrötter inom AIK berättade för oss att de inte vågat stå upp emot Firman, att människor fått sina familjer hotade för att de gjort ”fel” eller att de röstat på ledamöter som i hemlighet varit lierade med Firman – då handlar det om en infiltration och ett hot mot demokratin.

Just därför har vi gjort programmet.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.