Hund
Den här hunden är bara glad och har inget direkt samband med artikeln. Arkivbild. Foto: TT
Debattinlägg

”Så håller vi Sverige rabiesfritt”

Smittskydd ·

”Med ett utvecklat arbetssätt kommer vi kunna använda våra resurser mer effektivt”, skriver Ingrid Eilertz.

Om debattören

Ingrid Eilertz
Chef, Avdelningen för djurskydd och hälsa, Jordbruksverket

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Jordbruksverket vill, med anledning av debattartikeln på SVT Opinion, tydliggöra hur myndigheten arbetar för att motverka rabiessmitta i Sverige.

Jordbruksverket är ansvarig myndighet för kontroll och bekämpande av smittsamma sjukdomar hos djur samt, tillsammans med Statens veterinärmedicinska anstalt, för övervakning av det nationella sjukdomsläget.

Att förebygga och bekämpa allvarliga smittsamma djursjukdomar är ett mycket viktigt uppdrag och det är viktigt att vi använder de resurser vi har på ett effektivt sätt för smittskyddet i Sverige.

I Jordbruksverkets uppdrag ingår att kontinuerligt följa utvecklingen i olika smittskyddsfrågor och utifrån det ständigt se över arbetssätt och rutiner.

För att minimera risken för rabiessmitta i Sverige ska vi dels hantera redan inkomna djur, dels arbeta förebyggande. Den förstnämnda uppgiften har tagit en stor del av våra resurser hittills, samtidigt som vi vet att vi med dessa åtgärder endast når en mindre andel av alla insmugglade djur.

Redan under 2015 har Jordbruksverket därför sett över sin process. Med ett utvecklat arbetssätt kommer vi kunna använda våra resurser mer effektivt.

Vi kan satsa mer på att både hantera olagligt införda hundar och motarbeta hundsmuggling. Båda dessa åtgärder är tillsammans avgörande för att minimera risken att få in rabies i Sverige.

Jordbruksverket har en arbetsgrupp för hundfrågor, där medarbetare tar emot alla smittskyddsfrågor och ärenden. Medarbetarna i arbetsgruppen granskar varje ärende enligt de rutinbeskrivningar som Jordbruksverket tagit fram.

Rutinärenden hanteras av gruppen medan riskärenden som kräver veterinärmedicinsk kompetens hanteras av veterinär.

Exempel på riskärenden är fall då djuret bitit en människa, då djuret är sjukt eller då djuret kommer från ett land med många rabiesfall på sällskapsdjur.

Risken att Sverige får in en rabiessmittad hund bedömer vi som mycket låg. Utifrån denna riskvärdering och vår ändrade hantering av illegalt införda hundar kan Jordbruksverket också arbeta mer förebyggande med rätt kompetens på rätt plats.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.