Foto: Skärmdump Sveriges Radio
Debattinlägg

”Viktigt att granska jargongen på bögforum”

Bögnorm ·

”Vi vill uppmärksamma att unga bögar behöver hantera samma situationer som unga tjejer på nätet behöver. Att det redan finns en fördomsbild kring gubbögar är inte en anledning till att inte våga lyfta fenomen som för många är ett problem”, skriver Alexander Letic.

Om debattören

Alexander Letic
Reporter P3 Nyheter

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

När P3 Nyheter startade satsningen #bögnorm ramlade det in mejl, privata meddelanden och tweets från unga homosexuella killar.

Många unga bögar ville dela med sig av sina tankar om bögvärlden. Vår inkorg fylldes med allt från hyllningar till skarp kritik.

Till exempel berättar Jack Lantz i sin debattartikel på SVT Opinion att han som 16-åring fick kukbilder skickade till sig, men att han valde att skriva om helt andra saker i sin dagbok.

Jag blev glad när jag läste det, glad över att de där kukbilderna inte besvärade honom. Men alla känner inte som Jack.

Att få en kukbild skickad till sig, utan att ha gett något som helst uttryck för att man är intresserad, är för många rent ut sagt påhoppande.

Vi har varit noga med att understryka att detta inte behöver vara ett problem för alla, men att det för många unga gaykillar upplevs som jobbigt.

Eftersom vår redaktion gör nyheter för unga, innebär det att vi bevakar ur ett ungt perspektiv. Därför är det deras problem vi uppmärksammar och deras historier vi berättar.

Jack Lantz förklarar också att han är rädd för att forum som Qruiser ska svärtas ner, eftersom den sortens plattform är så viktig för oss bögar.

För en homosexuell tonåring är möjligheterna att upptäcka sig själv betydligt mer begränsade än vad det är för en heterosexuell 15-åring. Straighta tonåringar blir nämligen påverkade från alla andra håll i sin omgivning.

För oss bögar är plattformar som till exempel Qruiser mycket viktigare, och i vissa fall helt avgörande. Därför är jargongen på dessa forum och appar viktig att granska.

Emil Åkerö skrev i sin debattartikel på SVT Opinion att det finns flera normer och områden inom bögvärlden som är värda att uppmärksamma. Vår utgångspunkt var ganska självklar av flera anledningar.

Vi vill uppmärksamma att unga bögar i många fall behöver hantera samma situationer som unga tjejer på nätet behöver. Och trots att det är ett så välkänt fenomen inom bögvärlden, så förs det ingen öppen diskussion om det.

Därför började vi med att utforska äldre män som stöter på unga gaykillar, men har efter det fortsatt diskutera allt från maskulinitetsnormer till rasistiska jargonger. Det ena utesluter inte det andra.

Att det 2015 fortfarande existerar en fördomsbild kring ”gubbögarna” är rent ut sagt förjävligt, och det är inte något vår satsning menar att spä på.

Men att det redan finns en fördomsbild är inte heller en anledning till att inte våga lyfta fenomen som för många är ett problem.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.